KOMENTAR Andrej Plenković pripada Europi; oko toga se slažu i njegovi najljući kritičari i otvoreni simpatizeri

Autor:

  • Tea Trubić Macan

10.01.2020.

Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic (L) and European Commission President Ursula von der Leyen review the troops prior their meeting in Zagreb, on January 10, 2020. - EU Commission President Ursula von der Leyen visits Croatia to mark the start of the country's six-month presidency of the European Union. (Photo by Denis LOVROVIC / AFP)
Denis LOVROVIC / AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen (lijevo) i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković

Samo nekoliko dana nakon što su domaće medije preplavila nagađanja o turbulencijama u HDZ-u koje bi mogle presuditi sudbini Andreja Plenkovića na čelu hrvatske desnice, premijer živi svoje najbolje dane u profesionalnoj karijeri.

Iako ovo nije prvi put da je Zagreb ugostio kremu europske politike, ovo je svakako prvi put da se u hrvatskoj prijestolnici održao sastanak Europske komisije, egzekutive najvećeg trgovinskog bloka na svijetu.

Hrvatskom premijeru već puna dva dana ne silazi osmijeh s lica. A kako i ne bi kada je Europsku uniju de facto doveo u Zagreb. Nije ga uznemirilo čak niti pitanje jedne novinarke 'kako je interpretirao činjenicu da se Charles Michel prvo sastao sa Zoranom Milanovićem', na što je Plenković uz smiješak odgovorio da 'se ne uzrujava oko takvih stvari'.

Osim što su predstavnici svjetskih medija premijera u srijedu popodne 'izrešetali' pitanjima o migrantskoj politici Republike Hrvatske, u sobi za novinare bili su puni hvale organizacije logistike našeg predsjedanja, kao i umjerenošću, diplomatičnošću i vrsnim poznavanjem stranih jezika našeg premijera. Onako, potiho, kako to novinari imaju običaj raditi u strahu da će u suprotnom izgubiti svoj kredibilitet.

Najviši predstavnici europskih država članica i vrh politike EU prirodno su okruženje našega premijera. U visokoj kurtoaznoj diplomaciji s najvišim predstavnicima europskih država Plenković se snalazi kao 'riba u vodi', dok na sjednicama stranačkih ogranaka diljem Lijepe Naše nikako ne uspjeva uspostaviti autoritet. To je naprosto činjenica.

Andrej Plenković pripada Europi. Oko toga se slažu i njegovi simpatizeri i najljući kritičari. No, na nama je kao građanima Republike Hrvatske da se pitamo; je li to uistinu toliko loše? Posljednjih se dana u javnom prostoru puno više govori o proračunu EU, poljoprivrednoj politici, proširenju i Brexitu, nego što se govorilo o uzaludnim i promašenim temama poput bisti povijesnih ličnosti koje se bi ili ne bi trebale vratiti na Pantovčak.

Na HDZ-u je da se tijekom narednih mjeseci odluči hoće li zadržati proeuropski, centristički smjer, ili će ponovno skrenuti na desni politički pol, za što se sve glasnije zalažu pobunjenici iz redova stranke nakon nedavnog poraza na predsjedničkim izborima. No, čak i u slučaju da mu se stranački kolege u dogledno vrijeme 'zahvale na suradnji', Andrej Plenković će, bez ikakve sumnje, svoj budući profesionalni angažman vrlo lako naći u samom vrhu europske politike.