Komisija donijela nove mjere za ekološki dizajn kojim želi smanjiti učinak na okoliš

Autor:

  • Tea Trubić Macan

01.10.2019.

, Image: 93442770, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful;
Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, ImageSource
Ilustracija / Profimedia, ImageSource

Europska komisija danas je donijela nove mjere za ekološki dizajn proizvoda kao što su hladnjaci, perilice rublja, perilice posuđa i televizori, a kao obrazloženje svoje reforme navodi da kontinuirano radi na smanjenju učinka Europe na okoliš i smanjenju računa za energiju europskih potrošača.

Boljim ekološkim dizajnom proizvoda pridonosi se provedbi načela energetske učinkovitosti na prvom mjestu, u skladu s prioritetom EU-ove energetske unije. Mjere prvi put obuhvaćaju obveze vezane uz mogućnost popravka i recikliranja. Takvim se poboljšanjem trajanja, mogućnosti održavanja, ponovnog korištenja, nadogradnje, recikliranja i rukovanja otpadnim uređajima pridonosi ciljevima kružnog gospodarstva. Komisija procjenjuje da će se tim mjerama i oznakama energetske učinkovitosti donesenima 11. ožujka do 2030. godišnje uštedjeti ukupno 167 TWh energije.

Toliko iznosi godišnja potrošnja energije u Danskoj, a takva ušteda odgovara smanjenju od više od 46 tona ekvivalenta CO2. Europska kućanstva zahvaljujući tim mjerama godišnje mogu uštedjeti u prosjeku 150 eura. Objavljeni su i priopćenje za medije i dokument s najčešćim pitanjima.

Očekuje se da će godišnja stopa inflacije u europodručju u rujnu 2019. iznositi 0,9 posto, što je smanjenje u odnosu na 1,0 posto u kolovozu, navodi se u brzoj procjeni Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

Iz analize glavnih sastavnica inflacije u europodručju vidljivo je da će najveću godišnju stopu inflacije u rujnu zabilježiti hrana, alkohol i duhan (1,6 posto; u kolovozu 2,1 posto), zatim usluge (1,5 posto; u kolovozu 1,3 posto), neenergetska industrijska roba (0,3 posto; bez promjene u odnosu na kolovoz) te energija (-1,8 posto; u kolovozu -0,6 posto).