Konferencija 'Gdje su mladi glasači i glasačice?': 'Dužni smo uključiti mlade!'

Autor:

  • Jasmina Tomašević

30.11.2018.

PRESS: Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu: Jozo Radoš (ALDE), Ivana Maletić (EPP), Dubravka Šuica (EPP) i Tonino Picula (S&D)

Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana konferencija pod nazivom 'Gdje su mladi glasači i glasačice?' koju je organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, kako bi podigli svijest hrvatskog biračkog tijela o važnosti glasanja na europarlamentarnim izborima.

Prisutne je pozdravila Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda za informiranje, koja je u svom govoru naglasila važnost političkog aktivizma mladih. Također, prezentirala je poražavajuću statistiku o sudjelovanju mladih između 18 i 24 godine u izbornom procesu. Naime, prošle godine je samo 13 posto građana odlučilo ispuniti svoju građansku dužnost. Hrvatskoj u prilog ne ide ni činjenica da samo 20 posto mladih ima naviku glasovatim, čime se plasirala na samo dno ljestvice država članica EU.

Prije službenog početka panel diskusija, Staničić je prisutne pozvala da se registriraju na stranici ovajputglasam.eu kako bi mogli pratiti sve potrebne vijesti vezane uz predizbornu kampanju.

Hrvatski zastupnici

Na konferenciji su sudjelovali i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu kako bi raspravili o važnosti buđenja svijesti novih generacija birača o utjecaju koji izborni proces ima na njihovu svakodnevicu.

- Dokažimo i pokažimo mladima da je važno izaći na izbore jer oni će živjeti u toj budućnosti koju zajedno kreiramo – istaknula je zastupnica HDZ-a (EPP) Dubravka Šuica.

Tijekom rasprave, zastupnici su u nekoliko prilika spomenuli prošle, sadašnje i buduće projekte Europske unije koji za cilj imaju politički aktivirati i opismeniti mlade. Upravo u tom kontekstu zastupnica Ivana Maletić istaknula je LEAP summit (learn, engage, act, progress) koji europsku politiku približava novim biračima.

PRESS: Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu: Ivana Maletić (EPP), Tonino Picula (S&D), Jozo Radoš (ALDE) i Dubravka Šuica (EPP)

 

Naglašena je i korisnost raznih programa financiranih iz fondova EU poput Erasmus + te socijalnih i kohezijskih programa koji su zaslužni za brojne uspješne projekte u Hrvatskoj. 'Garancija za mlade' primjer je takvog projekta zato što osigurava uspješnije zaposlenje mlade radne snage bez bogatog radnog iskustva.

Zastupnici su iskoristili priliku da pozovu mlade da se politički aktiviraju zato što svaki izbori mogu potaknuti ključne društvene promjene. Kao primjer tog argumenta, spomenuli su i Brexit koji je dokazao opasnost političke pasivnosti mlađe populacije.

Također, tijekom konferencije su pohvalili mlade hrvatske inovatore kojima je u Europskoj uniji pružena šansa za osobni i profesionalni razvitak.

- Europska unija može pomoći ostvarenju ambicija mladih, a mi smo dužni pobrinuti se da te mogućnosti do njih pravovremeno dođu – zaključio je zastupnik grupacije ALDE Jozo Radoš.

Budućnost hrvatske politike

Na panel diskusiji koja je potom uslijedila sudjelovali su predstavnici organizacija mladih koji su iskoristili priliku da ukažu na probleme s kojima se mladi diljem Hrvatske svakodnevno suočavaju, a za koje politički dionici nemaju sluha.

- Praksa dokazuje da mainstream politika ne čini dovoljno po pitanju aktiviranja mladih, iako stalno naglašavaju važnost toga - zaključila je Biljana Gaća, članica SDP-a.

Oduševljenje prisutnih potaknuo je mladi političar Kuzman Novak (Nez.), koji je u šali primijetio da nitko od renomiranih hrvatskih političara nije bio voljan ostati na drugom dijelu rasprave kako bi poslušao svoje mlađe kolege i ono što imaju za reći.

 

Složili su se da je velik broj mladih uključen u program hrvatskih stranaka, ali da su isti ljudi nedovoljno uključeni u predizborne kampanje. Također, istaknuli su važnost prilagođavanja mladima i njihovim načinima komunikacije koji se danas svode na digitalne oblike.

- Mladi nemaju za koga glasovati, pa se stranke moraju orijentirati prema mladima i njihovim potrebama – zaključio je Nikša Ovčina (GLAS).