Macron Plenkoviću: 'Na Zagrebački summit otići ću otvorena uma, ali nastavit ću inzistirati na visokim kriterijima'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

07.01.2020.

French President Emmanuel Macron (R) shakes hands with Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic during a press coference in Paris, on January 7, 2020. (Photo by GONZALO FUENTES / POOL / AFP)
GONZALO FUENTES / AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i hrvatski premijer Andrej Plenković

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković službeni je početak predsjedanja Vijećem Europske unije obilježio odlaskom u Pariz, u kojem se sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kako bi mu predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja.

Kao što se i očekivalo, posebna je pažnja bila posvećena pitanju proširenja na Zapadni Balkan zato što je Francuska bila jedna od zemalja koja je uložila veto otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom na summitu Europskoga vijeća u listopadu.

Emmanuel Macron je danas izrazio spremnost za pronalazak kompromisnog rješenja kojim bi se odblokirao euroatlantski put zemalja Zapadnog Balkana.

- Učinit ćemo sve što je potrebno da se na Zagrebačkom summitu naprave odlučujući pomaci po pitanju proširenja, ali ćemo svejedno inzistirati na visokim kriterijima – objasnio je Macron, naglasivši važnost njegovog neslužbenog dokumenta u kojem je taksativno predstavio uvjete za početak pristupnih pregovora potencijalnih kandidata.

Macron se osvrnuo i na ulogu koju će Hrvatska imati u pronalasku kompromisnog rješenja oko Višegodišnjeg financijskog okvira i bilateralnih odnosa EU i Ujedinjene Kraljevine nakon Brexita.

- Boris Johnson je u nekoliko prilika spomenuo da želi usvojiti sporazum do završetka 2020. godine, tako da će i London trebati pokazati fleksibilnost i spremnost na kompromise – zaključio je Macron.

Od hrvatskog predsjedništva Vijećem EU francuski predsjednik očekuje predan angažman oko organizacije konferencije "Budućnost Europe" koja pripada portfelju hrvatske povjerenice u Europskoj komisiji Dubravke Šuice.

- Vi odlično govorite francuski i oduvijek ste bili pobornik produbljenja naših odnosa, tako da imam visoka očekivanja za vaš angažman oko organizacije konferencije "Budućnost Europe" – zaključio je domaćin svoje izlaganje.

Hrvatski je premijer svoje izlaganje započeo izrazivši nadu da će današnji sastanak poslužiti kao prilika za dodatno unaprjeđenje bilateralnih i trgovinskih odnosa dviju zemalja. Nakon što je predstavio četiri stupa hrvatskog predsjedanja, Plenković je svaki od prioriteta povezao s francuskim interesima na razini Europe. Posebnu je pažnju posvetio točki “Europa koja štiti”, prisjetivši se pete obljetnice terorističkog napada na redakciju Charlie Hebdo, ponovivši pritom predanost borbi protiv terorizma.

U tom je kontekstu naglasio i goruće tenzije na Bliskom istoku između SAD-a i Irana, najavivši da će se to pitanje naći na dnevnom redu sastanka Europske komisije koje će se u petak održati u Zagrebu.

Plenković je naglasio da će rad na pregovaračkom okviru Unije za dogovor o budućim odnosima EU i Ujedinjene Britanije biti jedan od vodećih izazova našeg predsjedanja, zato što ćemo morati uložiti veliki trud da se izbjegne Brexit bez sporazuma.

- Višegodišnji financijski okvir najvažniji je dossier našeg predsjedanja, a u tom ćemo kontekstu učiniti sve kako bismo zaštitili izdvajanja za kohezijsku politiku koja je bitna nama kao najmlađoj članici EU, ali i poljoprivrednu politiku o kojoj uvelike ovisi Francuska – izjavio je Plenković.

Hrvatski premijer izrazio je zadovoljstvo što je Emmanuel Macron spreman na Zagrebački summit doći 'otvorena uma', ali je najavio kako će predano raditi na organizaciji konferencije Budućnost Europe kojom će sugrađanima približiti europski projekt.