Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predstavio ciljeve hrvatske vanjske politike

Autor:

  • Karla Juničić

26.07.2019.

Zagreb, 240719.
Markov trg, sastanak uzeg kabineta Vlade RH.
Na fotografiji: dolazak ministara u zgradu Vlade, Gordan Grlic Radman.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Novoizabrani ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je na današnjoj konferenciji za novinare predstavio nove smjernice politike vanjske politike Hrvatske u predstojećem razdoblju.

Ministar je preuzeo mandat samo šest mjeseci prije nego što će Hrvatska zauzeti predsjedanjem Vijećem Europske unije što je 'čast i izazov' , istaknuo je Radman.  Upravo zato se posebno osvrnuo na tu temu rekavši da je Ministarstvo vanjskih poslova i Hrvatska spremna za preuzimanje predsjedanja prvog siječnja 2019. godine.

Naglasio je da je stvaranje Europske unije najveći državni projekt, a 'hrvatski interesi su kompatibilni s europskim interesima', a nacionalni interesu su ostvareni upravo članstvom u NATO-u i Europskoj uniji', objasnio je ministar ističući da će na početku njegovog mandata upravo pripremanje predsjedanja postaviti kao prioritet.

Najavio je da će se u prosincu objaviti potpuni program hrvatskog predsjedanja koji će uzeti u obzir rezultate prijašnjih predsjedanja Finske i Rumunjske, te će također do početka našeg predsjedanja 'biti već u funkciji nova Europska komisija'.

Najavio je da će tijekom hrvatskog predsjedanja najviše rasprave biti oko 'postizanja dogovora oko novog Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije' u čemu će Hrvatska djelovati 'pravovremeno i kvalitetno oko postizanja dogovora' tj. proračuna Europske unije za 2021.- 2027. godinu. Naveo je da će i tema Brexita i dalje biti aktualna s ciljem postizanja uređenog izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU.

- Među našim prioritetima koje ćemo predstaviti u prosincu namjeravamo dati naglasak na gospodarske ciljeve;  ujednačeni i održivi gospodarski rast, jačanje kongregacije odnosno smanjene razlika između gospodarske razvijenosti između država i regija; jačanje konkurentnosti Unije, uključujući produljenje gospodarske i monetarne Unije, što su europski interesi - rekao je Radman naglasivši da će biti bitna i daljnja integracija Hrvatska s ciljem pripadnosti u eurozoni.

Drugi važan aspekt hrvatskog predsjedanja biti 'zaštita vanjskih granica i pitanje sigurnosti' te 'rješavanje pitanja migracija' u čemu će se Hrvatska zalagati u pogledu europskih interesa za 'bolje održavanje schengenske zone s naglaskom na proširenje koje bi uključilo i Hrvatsku'.

U smislu pristupanja novih država članica u Europsku uniju, Radman je naglasio da Hrvatska podržava suradnju i proširenje na države jugoistoka Europe koje ispunjavaju uvjete i kriterije. Kao primjer je naveo pozitivan slučaj Sjeverne Makedonije i Prespanskog sporazuma.

- Moramo razmišljati europski, moramo misliti na naše susjede koji isto tako imaju europsku perspektivu - rekao je Radman naglasivši da je potrebno zalagati se za jačanje te perspektive i jačanje suradnje na brojnim područjima, posebice na planu gospodarskih odnosa.

U pogledu vanjske politike Europske unije naveo je će se zalagati za veći utjecaj EU u svijetu koja će 'štiti i promovirati interese europskih građana'. Naveo je i da će se nastaviti štiti Hrvati u inozemstvu,i zahtijevat će se ravnopravnost hrvatskog naroda na prostorima BiH.

Ministar je rekao da će troškovi predsjedanja neće iznositi više od 70 milijuna eura što će biti u skladu s mogućnostima, a svi će troškovi biti vidljivi i transparenti.

- Nastavit ćemo njegovati bilateralnu suradnju sa zemljama članicama EU, da možemo zajednički ostvariti ciljeve i reducirati nesporazume, zaključio je.