MVP štedi na radnoj snazi; s proračunom od 70 milijuna eura traže kvalificirane volontere za 'intenzivan rad'

Autor:

14.03.2019.

Zagreb, 020718.
Slavonska avenija 6.
Povodom pete godisnjice od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore odrzava se konferencija Pet godina clanstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.
Na fotografiji: Marija Pejcinovic Buric.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / HANZA MEDIA

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić

Tijekom predsjedanja Hrvatske Europskom unijom od 1. siječnja do 30. lipnja 2020., u Hrvatskoj će biti organizirano više od 200 različitih događanja, a žele li studenti biti aktivni dio ovog međunarodnog projekta mogu se prijaviti za obavljanje poslova časnika za vezu.

U obzir dolaze studenti završnih godina preddiplomskog, odnosno diplomskog studija koji dobro poznaju engleski, imaju dobro opće obrazovanje i poznaju politiku institucija EU.

Angažman

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH i Sveučilište u Zagrebu objavili su natječaj za časnike za vezu (ne navode koliko njih trebaju), a među uvjetima, odnosno osobnim karakteristikama prijavitelja spominje se “sposobnost podnošenja većih opterećenja poslom, fleksibilnost i spremnost na angažman (intenzivno radno vrijeme!)”.

Poslovi časnika za vezu obuhvaćaju pratnju i pomoć vođi delegacije i članovima inozemnih izaslanstava, pomaganje u svemu što se odnosi na organizacijska pitanja tijekom trajanja ministarskih sastanaka, koordinacija s event menadžerima, voditeljem voznog parka i osiguranjem kao i rad na informacijama i drugim točkama u prostorijama održavanja sastanaka, zračnoj luci i hotelima.

Natječaj za časnike za vezu s priličnom dozom kritike komentirali su u Svjetskom savezu mladih Hrvatska.

- Ništa ne bi bilo problematično da nije riječ o volontiranju, odnosno o besplatnom radu koji se očekuje od časnika za vezu! - poručuju iz Saveza.

U natječaju se, naime, navodi da će studentima-časnicima Tajništvo Predsjedanja isplatiti polugodišnje troškove prijevoza, spominje se i osigurana prehrana, a u Savezu se pitaju - možemo li očekivati da osobe na kraju svojih studija, odnosno na početku karijere pola godine rade besplatno “intenzivno radno vrijeme”, a da im za to bude isplaćena naknada u iznosu od 100 kuna mjesečno za javni prijevoz?

- Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova dolazi procjena da će ukupni trošak predsjedanja Vijećem EU za Hrvatsku biti oko 70 milijuna eura. Zašto se proračun reže baš na studentima? Tražimo od hrvatskih institucija da, kad već nude poslove za mlade, osiguraju minimum kvalitete tako da se vrednuju kompetencije, zalaganje i poštuje dostojanstvo osobe - poručuje Marija Jurišić, voditeljica ureda Svjetskog saveza mladih.

Izazov

MVEP i Sveučilište u svom natječaju navode razloge zašto bi se studenti prijavili na natječaj. “Sudjelujete u najvećem međunarodnom izazovu za Hrvatsku koji se prvi puta kod nas događa. Sljedeća ista prigoda bit će tek iza 2034. Upoznat ćete velik broj ljudi iz cijele Europe i možda stvoriti kontakte koji vam mogu biti korisni u budućnosti. (...) Bit ćete na ‘mjestu događanja’, bit ćete u prilici upoznati političku elitu današnje Europe. Naučite ćete osnove protokola i nekih diplomatskih vještina”, piše u natječaju, uz optimističnu poruku: “Očekujemo da ćemo nakon tog iskustva prodisati punim plućima kao država članica EU, pridonoseći i koristeći sve prerogative članstva”.