Newsletter 'Glavni gradovi'

Autor:

  • Euractiv.com

18.02.2019.

Protesters wearing yellow vests walk down the Champs-Elysees avenue during a demonstration by the
Benoit Tessier / REUTERS

I ovog su vikenda "žuti prsluci" prosvjedovali u Parizu

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.

PARIZ

Usporavanje 'žutih prsluka': samo se 40 tisuća ljudi pridružilo demonstracijama 'žutih prsluka' preko vikenda te bi to mogao biti pokazatelj usporavanja pokreta. Govoreći za novine Le Midi Libre, ministar gospodarstva Bruno Le Maire obećao je plan kojim će poduprijeti poduzetništva suočena s oštećenjima i niskim plaćama. Ankete pokazuju da otprilike polovica francuskih birača i dalje podržava 'žute prsluke', dok raste i broj onih kojima je dosta njihovog pokreta.

Gospodarstvo gubi zamah: guverner Središnje banke Villeroy de Galhau smatra da je usporavanje europske ekonomije 'značajno'. Prema njegovom mišljenju Europska središnja banka mogla bi promijeniti svoje smjernice za kamatne stope ako postane jasno da takva situacija nije privremena, izjavio je u intervjuu za španjolske novine El Pais. (Aline Robert, EURACTIV.fr).

BERLIN

'Nein' za Angelu Merkel: nakon ljetne stanke održat će se tri izbora u saveznim državama na istoku, a lokalni ogranci Kršćanskih demokrata (CDU-EPP) nadmoćno planiraju ignorirati kancelarku Merkel tijekom političkih kampanja, izvjestio je Der Spiegel. Očekuje se da će krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) postići visok rezultat u sve tri regije.

800 boraca Islamske države: SAD želi da Europa vrati natrag stotine zarobljenih boraca IS-a u Siriji te da ih privede pravdi – uključujući i Njemačku. Glasnogovornik iz njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova rekao je u nedjelju kako će uvjet za to biti odobren konzularni pristup osobama koje su zarobljene. (Claire Stam, EURACTIVE.de)

VARŠAVA

Netanyahu razdražio Poljsku: izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je na konferenciji o Bliskom istoku u Varšavi kako su Poljaci zajedno s nacističkom Njemačkom bili odgovorni za ubijanje Židova tijekom holokausta. Kao odgovor na tu izjavu, poljski premijer Mateusz Morawiecki otkazao je svoj posjet Izraelu u kojem se u utorak održava sastanak Višegradske skupine. Umjesto njega zemlju će predstavljati ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz. U međuvremenu su Izraelci pokušali ispraviti pogrešku napominjući kako je Netanyahu mislio na pojedine Poljake, a ne na naciju u cjelini.

Proeuropski savez vs. konzervativci: Dvije stranke pridružile su se Građanskoj platformi (EPP) u 'europskoj koaliciji' uoči izbora za EU. Socijalistička stranka Demokratski lijevi savez (S&D) i Zeleni odlučili su da je jedini način da se poraze vladajući konzervativci stranke Pravo i pravda (ECR) taj da udruže snage s najvećom opozicijskom strankom. Poljska Pučka stranka (EPP) i liberalna Moderna stranka (ALDE) također bi im se mogli pridružiti ovog tjedna. (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

MADRID

Neka bitka započne: Izvanredni izbori zakazani za 28. travanj obilježit će političku agendu u narednim tjednima. Desni blok sastavljen od Pučke stranke (EPP), Ciudadanosa (ALDE) i Voxa, krajnje desne stranke koja potresa španjolsku politiku, usredotočit će se na čvrsti stav protiv guranja katalonske neovisnosti. Socijalna agenda premijera na odlasku Pedra Sancheza, zauzet će središnje mjesto u njegovoj kampanji.  Njegova sudbina ovisit će o njegovom kapacitetu za mobiliziranje birača lijevog bloka. (Jorge Valero, EURACTIV.com)

LONDON

May apelira na torijevce: 'Povijest će nam svima suditi.' Britanska premijerka Theresa May pozvala je svoje kolege konzervativne zastupnike da podrže njezine planove za Brexit apelirajući na pobunjenike unutar vlastite stranke da ostave po strani 'osobne preferencije'.

U pismu naslovljenom na svih 317 konzervativaca, May je preko vikenda izjavila kako je u interesu Ujedinjene Kraljevine da se 'uzdignu iznad podjela' te da će im 'povijest svima suditi' za odluke koje će donijeti u nadolazećim mjesecima, a tiču se izlaska UK iz EU. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

RIM

Salvini na sudu? - U ključnom testu za vladajuću talijansku koaliciju, aktivistička baza vladajuće antisistemske stranke PoKret 5 Zvjezdica danas će glasati o tome treba li štititi ministra unutarnjih poslova i čelnika Lige Mattea Salvinija od suđenja za odbijanje prihvaćanja broda s migrantima u kolovozu. Nakon toga, talijanski Gornji dom morat će odlučiti u utorak žele li dopustiti tužiocima da pokrenu postupak protiv čelnika Lige, a promatrači vjeruju kako bi odobravanje istrage moglo pokrenuti krizu vlade.

Pecorino sporazum: talijanska vlada i sardinijski proizvođači mliječnih proizvoda postigli su sporazum o smanjenju cijena ovčjeg mlijeka s obzirom da  je ministar poljoprivrede Gianmarco Centinaio obećao postaviti cijenu na oko 72 centa po litri. Prije negoli sporazum postane i službeni dokument, Centinaio će se sastati u utorak s povjerenikom Komisije Hoganom kako bi se izbjegli rezovi EU-a za državne poticaje. Ovo pitanje od velike je važnosti za Ligu jer se regionalni izbori u Sardiniji održavaju krajem tjedna. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA

Tsipras pikira na lijevi centar: grčki premijer Aleksis Tsipras izmiješao je vladu dovodeći 6 novih ministara (među njima dvojicu socijalista) i time je poslao dvosmislene poruke: otvorio se lijevom centru, ali i nagradio aktiviste lijevog bloka. Svi novi članovi su mlađi od 44 godine.

Tsiprasova stranka Syriza (GUE/NGL) želi zahvatiti prostor lijevog centra i zadobiti glasove socijalističke stranke KINAL, političke koalicije lijevog centra također poznate kao Pokret za promjene. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

BRATISLAVA

Ustavna kriza se odvija: slovački parlament nije uspio izabrati kandidate za devet sudaca Ustavnog suda. Glasovanje je vrlo kontroverzno s obzirom na kandidaturu bivšeg premijera Roberta Fica, koji traži karijerno utočište kao predsjednik suda unatoč sumnjama u njegove profesionalne i moralne kvalifikacije.

Sud je bio prisiljen prilagoditi se potrebama s četiri preostala suca kako bi izbjegao paralizu, a trenutni zastoj u parlamentu znači da će izbor sudaca biti zadatak novog predsjednika koji će biti izabran u ožujku. Vodeći kandidat za tu poziciju, potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič, odbio je odgovoriti hoće li predložiti Fica da vodi Sud. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

'Stranka jednog čovjeka': Kongres vladajuće ANO stranke (ALDE) izabrao je zastupnicu Ditu Charanzovu kao glavnu kandidatkinju na izborima za EU i premijera Andreja Babiša kao predsjednika stranke. Obje odluke bile su očekivane jer se ANO često naziva 'strankom jednog čovjeka', dok je Babiš, drugi najbogatiji čovjek u Češkoj, izrazio želju prije nekoliko tjedana da Charanzova bude glavni kandidat na izborima za EU.

Učinak Brexita: Prema procjenama češkog ministarstva vanjskih poslova, Brexit bez dogovora mogao bi uzrokovati pad češkog BDP-a za 0,5 – 1 posto. Zato se šef češke diplomacije Tomáš Petříček nada da će se datum Brexita odgoditi. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Proračun dobiva zeleno svjetlo: rumunjski parlament konačno je 15. veljače odobrio proračun za 2019. godinu nakon tjedan dana burne rasprave. Međutim, predsjednik Klaus Iohannis, koji je mogao staviti veto na zakon, kritizirao je proračun. Kazao je kako se temelji na precijenjenim ekonomskim brojkama i zanemarene su  prijeko potrebne javne investicije. Rumunjska vlada procjenjuje gospodarski rast od 5,5 posto za 2019. godinu, dok većina međunarodnih institucija predviđa rast BDP-a od oko 4 posto.

Suradnja EU-a u obrani: usprkos sve većem pritisku na multilateralni međunarodni sustav, građani EU-a zabrinuti su za sigurnost, izjavio je rumunjski predsjednik Klaus Iohannis tijekom Sigurnosne konferencije u Muenchenu. 'Potreban nam je koherentan i uključiv pristup među državama članicama i institucijama EU-a', rekao je dodajući kako je to ključni prioritet za rumunjsko predsjedanje EU-om. 'Države članice EU-a shvatile su da suradnja u području obrane mora postati pravilo, a misije pod zastavom EU-a učinkovitije i vjerodostojnije od djelovanja koalicije nekolicine', dodao je. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

LJUBLJANA

Nisko sudjelovanje na izborima u EU: prema novoj anketi javnog mnijenja, na sljedećim izborima za EU prevladat će nizak odaziv (30 posto). U 2014. godini iznosio je 24 posto. Očekuje se kako će Demokratska stranka Slovenije koja pripada desnom centru (EPP) dobiti 18 posto, a stranka premijera Marjana Šareca (ALDE) 13 posto, Socijaldemokrati 12,6 posto (S&D), a Slovenska narodna stranka (EPP) 10 posto. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Europska komisija (EK) traži brzo rješenje: povjerenik Komisije Johannes Hahn izjavio je kako bi Srbija i Kosovo trebali iskoristiti trenutak i postići sveobuhvatan sporazum prije kraja trenutnog mandata Komisije u listopadu, jer će doći do određenog gubitka ritma prije nego se novi tim zagrije.

Govoreći na Konferenciji o sigurnosti u Münchenu, Hahn je rekao kako će ishod dijaloga Beograd-Priština biti presudan za perspektivu zapadnog Balkana u EU. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je dijalog dosegnuo 'mrtvu točku' jer Priština 'želi dobiti sve, a za Srbiju želi da sve izgubi'. Kosovski predsjednik  Hashim Thaçi izjavio je kako bi se dijalog trebao nastaviti bez ultimatuma i da bi trebao rezultirati priznanjem Kosova i članstvom u UN-u. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

SARAJEVO

Srbija protiv promjene imena Republike Srpske (RS): predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ime Republika Srpska (srpska polovica Bosne i Hercegovine) dio Daytonskog / Pariškog mirovnog sporazuma i da se ne može mijenjati. Milorad Dodik, separatistički čelnik Srba u Bosni i Hercegovini, nedavno je rekao da će se on, ako bude postojala inicijativa za promjenu imena entiteta iz Daytonskog sporazuma, opredijeliti za naziv 'Republika Srpska - Zapadna Srbija'. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)