OBJAVLJEN SASTAV NOVE KOMISIJE Dubravka Šuica dobila mjesto potpredsjednice Komisije, a bit će zadužena za demokraciju i demografiju

Autor:

10.09.2019.

Zagreb, 220819. Sabor.
52. sjednica Odbora za europske poslove s
izvjescem o kandidatu Republike Hrvatske za clana Europske komisije.
Na fotografiji: Dubravka Suica.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska povjerenica u Europskoj komisiji Dubravka Šuica (HDZ, EPP) od studenog će u Bruxellesu zamijeniti Nevena Mimicu

Hrvatska povjerenica u Europskoj komisiji do 2024. godine obnašat će dužnost povjerenice za demografiju i demokraciju.

Tijekom objave novog sastava Komisije, predsjednica Ursula von der Leyen pohvalila je Šuicu rekavši da dolazi iz 'najnovije članice EU'. Jedan od ključnih zadataka hrvatske povjerenice bit će vođenje konferencije na temu Budućnosti Europe.

- Želimo donijeti novi poticaj europskoj demokraciji. To je naša zajednička odgovornost. Demokracija je više nego glasanje na izborima svakih pet godina. To je imati mogućnost da se vaš glas čuje i moći sudjelovati u načinu na koji se gradi društvo - izjavila je nova predsjednica Komisije Ursula von der Leyen tijekom predstavljanja portfelja Dubravke Šuice.

Prvi potpredsjednici Europske komisije Frans Timmermans (S&D) i Margrethe Vestager (RE) osim administrativnih obveza tajništva Komisije obnašat će i dužnost povjerenika. Timmermansu je von der Leyen namijenila funkciju izvršnog predsjednika za provedbu Europskog zelenog sporazuma, a njegova će glavna zadaća biti suradnja s poljoprivredom, transportom i zaštitom okoliša. Margrethe Vestager nastavit će obnašati dužnost povjerenice za tržišno natjecanje, a dodijelit će joj se i nadzor nad programom Europa za digitalno doba.  Povjerenik Latvije Valdis Dombrovskis u novoj će Komisiji obnašati dužnost potpredsjednika za ekonomiju.

 

Nova predsjednica do samoga je kraja Europu držala u neizvjesnosti, uspješno sakrivši popis alociranih portfelja od svih znatiželjnih očiju koji bi tu informaciju prije vremena podijelili na društvenim mrežama. Tako se do samoga kraja, danas točno u podne, nije moglo sa sigurnošću znati kome je Junckerova nasljednica alocirala koji portfelj.

 

Von der Leyen ipak je uspjela formirati prvu rodno ravnopravnu Komisiju u povijesti EU. Omjer muškaraca i žena u budućoj europskoj vladi je 13:14, dok je predsjednik na odlasku Jean-Claude Juncker u svom timu imao samo 9 kolegica.

Njemica će narednih pet godina surađivati s osjetno manje iskusnih državnika. U njezinoj će Komisiji biti angažiran samo dva bivša premijera, dok ih je u Junckerovoj bilo angažirano čak četiri. Upravo zato, von der Leyen želi uz sebe staviti one najiskusnije povjerenike, s najduljim stažom u Bruxellesu.

Ove godine, smanjio se broj povjerenika koji dolaze iz redova Europske pučke stranke (EPP), što odgovara trendu na razini Europske unije koji se dokazao na izborima za Europski parlament. Iz EPP-a dolazi samo 9 povjerenika (među njima je i hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica), dok ih je u Junckerovoj Komisiji bilo 14. S druge strane, povećao se broj povjerenika koji dolaze iz političke obitelji europskih socijaldemokrata i liberala, a ove će godine svoje mjesto u europskoj vladi neočekivano pronaći i kandidat koji pripada grupaciji Zelenih. Riječ je o litavskom povjereniku Sinkevičiusu, koji bi u studenom mogao postati najmlađim povjerenikom u povijesti EU.

 

Sljedeći koraci

Kao što je i definirano Lisabonskim ugovorom, Vijeće Europske unije treba odobriti popis, nakon čega će se on objaviti u Službenom listu EU. Odabrani povjerenici narednih će tjedana održati saslušanje u odborima Europskog parlamenta nadležnima za portfelj kojeg im je alocirala Ursula von der Leyen. Nakon što zastupnici Europskog parlamenta daju svoju suglasnost s cijelim sastavom Kolegija povjerenika, Europsko vijeće i formalno imenuje Komisiju, u skladu s prethodno definiranim procedurama Lisabonskog ugovora.