Oproštajno pismo Nevena Mimice: 'Proteklo razdoblje bilo je uzbudljivo za politiku razvoja EU i naše odnose sa zemljama partnerima'

Autor:

  • Neven Mimica

29.11.2019.

Plenary session- Implementation of the Generalised Scheme Preferences (GSP) Regulation
Fred MARVAUX / European Union 2019 - Source : EP

Neven Mimica, europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj

Kako se bliži kraj mojem mandatu, ovih dana često razmišljam o proteklih pet godina koje sam proveo obnašajući funkciju europskog povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj u Europskoj komisiji.

Jedna stvar koju bih posebno istaknuo jest činjenica da su jezik politike razvoja kao i naša metoda rada, prošli kroz mnoge promjene tijekom ovih godina dok sam bio povjerenik. Primjerice, na početku ovoga mandata još uvijek smo koristili izraze kao što su “pružatelj- primatelj” i “razvijene zemlje" i "zemlje u razvoju”. No, od tada smo se uistinu prilagodili potrebama naših zemalja partnera kako bi to više odgovaralo realnosti, ali i raznim izazovima. Kreirali smo moderna i inovativna partnerstva s vladama, civilnim društvom i tvrtkama od kojih svaki ima svoju ulogu i doprinosi promjenama. Koristeći nove financijske alate uspjeli smo pokazati koliko je zapravo politika razvoja i međunarodna suradnja bitna u kontekstu današnje politike vanjskih poslova, ali i za položaj Europe u svijetu. 

Ovakav novi svjetonazor počeo se nazirati u vrlo ranoj fazi mojega mandata kada smo tek postavljali temelje za prijelaz iz razdoblja Milenijskih razvojnih ciljeva u razdoblje Ciljeva održivog razvoja. Po prvi puta u povijesti mogli smo govoriti o pravoj globalnoj održivoj agendi koja je nastala na temelju sporazuma svih, te koja se i odnosi na sve. U 2017. godini smo na europskoj razini također izradili zajedničku strategiju Europske unije i država članica i to u obliku Europskog konsenzusa za razvoj, te smo time svoje djelovanje u potpunosti uskladili s Ciljevima održivog razvoja.

U sklopu nastojanja da dođemo do šireg kruga dionika, naš princip partnerstva s privatnim sektorom pokazao se ključnim za povećanje učinka naše tradicionalne razvojne pomoći za najsiromašnije i najranjivije zemlje. Drago mi je da danas mogu vidjeti rezultate ovog novog načina primjene politike razvoja u praksi. Pomoću Europskog plana vanjskih ulaganja ne samo da samo povećali privatna ulaganja i rast manjih tvrtki, nego smo postavili i temelje za dugoročne ciljeve kojima je svrha promicanje pozitivne slike za investicijska ulaganja u Africi i susjednim zemljama. Postoje pozitivne naznake da bi se u budućnosti Plan mogao proširiti i na ostala geografska područja što bi predstavljalo veliki pothvat s potencijalnim povećanjem do 500 bilijuna eura u ulaganjima za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Isticanje pozitivnih potencijala afričkog kontinenta, osobito mogućnosti ulaganja, poslovanja i rasta, predstavljalo je veliki dio moga posla. Previše smo vremena bili u krivu kada smo o Africi govorili kao kontinentu nestabilnosti, siromaštva i nezakonitih migracija. Upravo smo zbog toga odbacili odnos zavisnosti, te prihvatili odnos partnerstva među jednakima i to pomoću Saveza Afrike i Europe za održiva ulaganja i radna mjesta koji daje stvarnu sliku afričkog kontinenta koji je pun potencijala i globalni igrač koji stoji rame uz rame s drugim regijama. Od kad je lansiran 2018. godine, Savez je raznim inicijativama, kao što su povećanje broja ulaganja u obećavajućim sektorima gospodarstva, razvojem vještina kod mladih ljudi i podržavanjem slobodne trgovine na afričkom kontinentu, pridonijeo izgradnji snažnog gospodarskog partnerstva za dobrobit oba kontinenta i za sve naše građane.

Uz sva naša nastojanja da stvorimo modernija partnerstva, kako s različitim regijama tako i s različitim dionicima, moj je stalni prioritet tijekom svih pet godina u ulozi povjerenika bilo podržati naš sustav multilaterizma koji je utemeljen na određenim pravilima. Danas se u Europi i u svijetu, s porastom populizma i nacionalizma, vrijednosti kao što su otvorenost, solidarnost i partnerstvo ponovno preispituju i dovode u pitanje. Multilateralnost je sastavni dio DNK Europske unije, no izloženost povećanim prijetnjama oslabljuje sposobnost međunarodne zajednice da dođe do zajedničkih rješenja za globalne probleme.

Na prošlogodišnjoj Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, zajedno sa zamjenicom glavnog tajnika UN-a, Aminom J. Mohammed, predstavio sam poboljšanu viziju koja bi trebala osnažiti partnerstvo između Europske unije i Ujedinjenih naroda na području politike razvoja. U tom sam smislu osobno vrlo ponosan na rezultate Spotlight inicijative i što to konkretno znači za multilateralizam. U zajedničkoj suradnji s Ujedinjenim narodima, vladama partnerima i civilnim društvom, Spotlight je vodeća inicijativa s ciljem iskorjenjivanja svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama pomoću regionalnih programa i ciljanih investicija u nekolicini država. Ne možemo postići cilj iskorjenjivanja siromaštva i održivog razvoja za sve, ako žene i djevojčice nisu zaštićene od nasilja i u mogućnosti donositi vlastite odluke.

Proteklo je razdoblje bez imalo sumnje bilo uzbudljivo za politiku razvoja Europske unije i naše odnose sa zemljama partnerima. Za povjerenika koji dolazi iz Hrvatske, bilo mi je bitno da se distanciram od pogrešnog tumačenja da je razvojna politika samo ostatak odnosa “pružatelj-primatelj” iz prošlosti, te de je jedino bitna za bivše kolonijalne sile. No, ne samo da smo se držali svoga mandata iz Ugovora o EU o iskorjenjivanju siromaštva, učinili smo to imajući na umu i šire interese vanjske politike, te uzimajući u obzir stalne izazove u ovom globaliziranom, multi-polarnom svijetu koji se stalno mijenja.