Pejčinović Burić kandidatkinja za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Autor:

11.01.2019.

Zagreb, 201218.
Visoka
U prigodi bozicnih blagdana, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejcinovic Buric uprilicili su svecano primanje za predstavnike Diplomatskoga zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj.
Na fotografiji: Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejcinovic Buric.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić jedna je od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe, objavila je ta organizacija u petak ujutro pošto je istekao rok za kandidature.

Osim Pejčinović Burić, kandidirali su se potpredsjednik belgijske vlade, ministar vanjskih i europskih poslova i ministar obrane Didier Reynders, bivši litavski premijer i zastupnik u parlamentu Andrius Kubilius te bivša grčka ministrica vanjskih poslova i parlamentarna zastupnica Dora Bakojanis.

Odbor ministara VE-a održat će odvojene razgovore s četvero kandidata u ožujku i potom objaviti odluku o konačnom popisu kandidata koji će biti podnesen Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Parlamentarna skupština će potom nastaviti s izborom novog glavnog tajnika koji bi se trebao održati u lipnju.

Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

Hrvatska je ove godine, od svibnja do studenoga, predsjedala Vijećem Europe.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version