Picula: 'Nismo znali za inicijativu zaštite migranata!' Schlein: 'Dobio je primjerak'

Autor:

14.09.2018.

Osijek, 151116.
Cetvrto po redu suceljavanje kandidata za predsjednika/cu SDP-a pred stranackim clanstvom odrzano u hotelu Osijek. Na fotografiji: Tonino Picula.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elveđi / CROPIX

Tonino Picula

Parlamentarci iz 11 država pismom su zatražili očitovanje o nasilju hrvatske policije nad migrantima.

Dvadeset i dvoje europarlamentaraca iz lijevih političkih stranaka uputilo je krajem prošlog tjedna Europskoj komisiji pisani upit vezan uz optužbe izbjeglica i migranata da hrvatska policija sustavno krši njihova prava.

Savez

Skupina parlamentaraca iz 11 europskih država u pismu traži da im Europska komisija odgovori što će poduzeti da se istraži “sustavno nasilje koje, prema različitim svjedočenjima, čine hrvatske vlasti protiv migranta” na granici Hrvatske i BiH. Među potpisnicima tog pisma, međutim, nema nijednog od jedanaestero hrvatskih eurozastupnika.

Među potpisnicima, dakle, nema ni dvoje SDP-ovaca, Biljane Borzan i Tonina Picule, koji pripadaju istoj političkoj grupaciji u parlamentu EU, Progresivnom savezu socijalista i demokrata, iz kojeg dolazi i inicijatorica ovog pitanja, talijanska europarlamentarka Elly Schlein.

Evo kako su nam svoje nesudjelovanje u inicijativi europarlamentarke Elly Schlein objasnili članovi njezina parlamentarnog kluba u parlamentu EU, Biljana Borzan i Tonino Picula.

Borzan je rekla da je njezin stranački kolega Tonino Picula već ovoga ljeta Europskoj komisiji uputio pismo vezano uz migracijsku krizu u Bosni i Hercegovini, te da u parlamentu imaju stanovitu podjelu posla: Picula kao član Odbora za vanjsku politiku te Pododbora za sigurnost i obranu njoj skreće pažnju na inicijative iz djelokruga tih odbora. I dok se Biljani Borzan možda i može uzeti u obzir objašnjenje da pitanja migracija i izbjeglica nisu njezino uže područje u parlamentu EU, Piculino sigurno jest.

Picula nam je potvrdio da nije potpisnik pisma dvadeset dvoje parlamentaraca, ali da je još 25. srpnja ove godine uputio svoje pitanje Europskoj komisiji vezano uz migrantsku krizu u BiH.

Centri

Pitao je planira li Komisija financirati gradnju prihvatnih centara za migrante u BiH i koje su za to predviđene lokacije. Zanimalo ga je i koje mjere EK namjerava poduzeti radi pružanja pomoći Bosni i Hercegovini, posebno onim njezinim općinama koje su suočene s migrantskom krizom. Odgovor Europske komisije još čeka. U Piculinim pitanjima, međutim, nema ni riječi o tome namjerava li se EK pozabaviti sve brojnijim pritužbama izbjeglica i migranata na nasilno ponašanje hrvatske policije. Što se tiče inicijative europarlamentarke Elly Schlein, Picula nam je odgovorio: “Kolege koje spominjete imaju pravo na svoju inicijativu, no oko nje me nisu konzultirali prije nego što su je pokrenuli”.

Na dodatno pitanje namjerava li tražiti da se Komisija pozabavi optužbama izbjeglica i imigranata na račun hrvatske policije, nije nam odgovorio.

 

Čini se da je Europska komisija brzo reagirala na pismo 22 europarlamentaraca. Na zatvorenom dijelu jučerašnje sjednice Vlade, jedna od točaka dnevnog reda bila je i prijedlog odgovora na pitanje EK o uvjetima ulaska i boravka državljana trećih zemalja u Hrvatskoj.

Talijansku eurozastupnicu Elly Schlein, članicu talijanske partije lijevog centra Partito demokratico, pitali smo  je li ponudila na potpis inicijativu i hrvatskim eurozastupnicima. Iz njezina ureda dobili smo odgovor: “Da, dan prije slanja pitanja Komisiji, kao i obično, tekst toga pitanja ponudili smo na potpis svim progresivnim europarlamentarcima, uključujući i one iz Hrvatske”.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version