Plenković: "Hrvatska nikada nije zakazala na velikom izazovu; prvi mjesec predsjedanja bio je izrazito uspješan"

Autor:

  • Tea Trubić Macan

29.01.2020.

Zagreb, 290120.
Kuca Europe.
Andrej Plenkovic sudjelovao je na tribini Perspektive i izazovi europske politike.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

Andrej Plenković sudjelovao je na tribini 'Perspektive i izazovi europske politike' u Kući Europe

- Prvi mjesec predsjedanja bio je izrazito uspješan, ali i intenzivan. Hrvatska do sada nikada nije zakazala na velikom izazovu, a na drugima je da procijene kako ćemo izvršiti zadatke koji se nalaze pred nama narednih mjeseci – izjavio je premijer Andrej Plenković u razgovoru s novinarkom  Jasminom Popović u sklopu Eurotribine Hrvatskog radija koja se jučer održala u Kući Europe.

Izlaskom Ujedinjene Kraljevine iz EU ostvaren je 'prvi veliki cilj predsjedanja', a naši će diplomati narednih mjeseci biti fokusirani na ostale europske izazove poput proračuna, proširenja i konferencije Budućnost Europe.

- Nije točno da EU slabi na globalnoj sceni. Zaboravljamo na činjenicu da cijelo naše susjedstvo želi ući u EU, i to s razlogom – objasnio je Plenković, dodavši da je Unija uključena u svim forumima globalnog upravljanja, ali i da njeguje partnerstvo sa svim relevantnim silama poput SAD-a, Kine i Indije.

Premijer se osvrnuo i na pitanje proširenja koja će biti fokus Zagrebačkog summita u svibnju.

- Ne postoji niti jedna članica koja bolje od nas poznaje proces pristupnih pregovora, pa želimo uspostaviti politički dijalog kojim ćemo na početku desetljeća definirati stav EU prema širenju članstva – zaključuje.