Plenković u Londonu: 'Skeptičan sam oko toga da je s Britancima moguće postići sporazum o kraja godine'

Autor:

24.02.2020.

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic waves as he arrives for a special European Council summit in Brussels on February 20, 2020, held to discuss the next long-term budget of the European Union (EU). (Photo by Aris Oikonomou / AFP)
Aris Oikonomou / AFP

Hrvatski premijer Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da će EU nastojati ispregovarati sporazum o budućim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom u sljedećih deset mjeseci, ali je izrazio skepsu da će to biti moguće u tako kratkom roku.

- Mi u Europskoj uniji ćemo pokušati u sljedećih desetak mjeseci doći do kompromisa s Velikom Britanijom temeljem kojega bismo imali prve ugovorne odnose što bi bitno olakšalo gospodarsku i trgovinsku razmjenu, prava državljana Velike Britanije u EU-u, kao i prava europskih građana u Velikoj Britaniji - rekao je Plenković, obraćajući se okupljenim hrvatskim državljanima u hrvatskom veleposlanstvu u Londonu.

- Hrvatska će kao predsjedateljica Vijećem EU-a dati svoj doprinos. Koliko možemo osluhnuti, politika je britanske vlade nakon izbora da ne bi htjeli produljivati rok za pregovore, ali iz iskustva znam kako izgleda kada EU pregovora s nekom trećom zemljom i rijetko to ide baš tako brzo. Ako se to dogodi u sljedećih 10 mjeseci bit će to presedan u smislu učinkovitosti - dodao je.

Hrvatski premijer će u ponedjeljak u Londonu sudjelovati na sastanku u organizaciji Europske banke za obnovu razvoj (EBRD) na kojem će se razgovarati o investicijskom planu za zapadni Balkan. Na sastanku će biti nazočni premijeri šest zemalja iz hrvatskog jugoistočnog susjedstva.

Plenković će također imati sastanak i s investitorima, a na tome sastanku će mu se pridružiti potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić. Na kraju će se u sjedištu britanske vlade u Downing streetu sastati s premijerom Borisom Johnsonom.

Premijer Plenković je rekao da će investitorima predstaviti makroekonomsku sliku i sve ono što je ova vlada postigla u svom mandatu: stjecanje investicijskog rejtinga kod dviju agencija za kreditni rejting, smanjivanje javnog duga, uravnoteženi proračun, zdravi rast, što je omogućilo znatno povoljnije kamate i za gospodarstvo i za građane.

Plenković je, govoreći o susretu s Hrvatima u Londonu, rekao da je njegova praksa da se sastaje s našim ljudima prilikom međunarodnih posjeta kad god to može.

- Bez obzira na izlazak Velike Britanije iz EU-a, mi ćemo nastojati unaprjeđivati gospodarsku suradnju. Tu svatko od vas, naših sugrađana, koji ste se pozicionirali u britanskom društvu, gospodarstvu, akademskoj zajednici i drugim institucijama i koji su ključna spona između Ujedinjene Kraljevine i Republike Hrvatske, možete dati svoj doprinos. Nadam se da ćete kao i do sada voditi računa da budete važan dio mozaika u građenju odnosa naše dvije zemlje. Vjerujem da se također okupljate u našoj Katoličkoj misiji, jer bez vaše uloge nema onih snažnih, čvrstih vezanja za naše korijene, za našu tradiciju, za našu vjeru, našu kulturu, običaje i sve ono što nas čini Hrvatima i što nas čini ponosnima na jačanje veza između domovinske i iseljene Hrvatske - rekao je Plenković, obraćajući se nazočnima u hrvatskom veleposlanstvu u Londonu.

Plenković pozvao londonske investitore da ulažu u Zapadni Balkan

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je investitore na summitu Europske banke za obnovu razvoj (EBRD) da ulažu u Zapadni Balkan.

- Hrvatska će učiniti sve što može da pomogne svojim jugoistočnim susjedima i investicijska zajednica trebala bi iskoristiti priliku na korist tih zemalja i na korist cijele Europske unije - rekao je Plenković.

Plenković, kao čelnik zemlje koja predsjeda Vijećem EU-a, i predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti otvorili su u ponedjeljak četvrti investicijski samit EBRD-a na temu Zapadnog Balkana.

Na summitu, koji se održava redovito od 2014. godine, oskupili su se premijeri šest zemalja jugoistoka Europe: Duško Marković (Crna Gora), Edi Rama (Albanija), Oliver Spasovski (Sjeverna Makedonija), Zoran Tegeltija (BiH), Albin Kurti (Kosovo) i Ana Brnabić (Srbija).

- Mi smo zemlja koja najbolje poznaje to područje i koja pruža potporu tim zemljama kako bi se ubrzao njihov put prema Europskoj uniji. To je jedan od naših ključnih prioriteta - rekao je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska kao predsjedateljica Vijeća EU-a već postigla uspjeh uvrštenjem pitanje proširenja visoko na dnevni red EU-a. To je potaknulo i nekoliko drugih zemalja članica da uoči Zagrebačkog summita 6. i 7. svibnja organiziraju sastanke na visokoj razini na temu proširenja na zapadni Balkan.

Albanski premijer Edi Rama zahvalio se Plenkoviću i Hrvatskoj na onome što čini za regiju.

- Hrvatska je na neki način naš agent u Bruxellesu i istodobno mu služi kao prevoditelj za ovu regiju. Naravno, puno je lakše nama prevesti Bruxelles, nego nas prevesti Bruxellesu, ja to dobro znam, ali to je dio vašeg posla. Vi ste iskusan diplomat i želim vam sreću - rekao je Rama.

- Kao vodeći investitor u regiji, veselimo se četvrtom investicijskom samitu za zapadni Balkan, koji je za EBRD prioritet. Naš je cilj otključati potencijal te regije podupirući veću stopu ekonomskog rasta kao i njezinu regionalnu i europsku integraciju - izjavio je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti. On je najavio da će danas biti potpisano šest novih projekata za zapadni Balkan.

Dodao je kako je cilj samita istaknuti potencijal za investicije i biznis u području zapadnog Balkana.

EBRD je jedan od najvećih investitora u zapadnobalkanske zemlje u koje je do sada uložio 13 milijardi eura.

(HINA)