Povjerenica Jourová 'Krajnji je čas da Hrvati počnu vjerovati vladavini prava u svojoj državi!'

Autor:

  • Tea Trubić

22.02.2019.

Zagreb, 210219.
Kuca Europe, Ulica Augusta Cesarca.
Europska povjerenica Vera Jourova.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Povjerenica Europske komisije za pravosuđe Věra Jourová u razgovoru s novinarkom Euractiva

Razgovarali smo s aktualnom povjerenicom za pravosuđe Věrom Jourovom o uspjehu mandata Europske komisije, optužnici koja je protiv nje podignuta te statusu hrvatskog pravosuđa.

Mandat Europske komisije Jean-Claudea Junckera primiče se kraju. Jeste li zadovoljni svime što ste postigli posljednjih godina? Kako biste ocijenili uspjeh vaše Komisije?

Naša Komisija imala je uistinu težak zadatak. Od 2014., kada je službeno počeo naš mandat, nizala nam se kriza za krizom. Mandat je započeo ekonomskim krahom Grčke, a najvjerojatnije će završiti Brexitom. U tom smo okolnostima morali donositi vrlo teške odluke.

Na samome početku mandata, imali smo jasan slogan: 'Velika Komisija za velike probleme'. S obzirom na to da kao liberalka nisam ljubiteljica pretjerane regulacije, s ponosom želim istaknuti da je tijekom našeg mandata smanjen broj regulacija i direktiva za čak 20 posto u odnosu na prethodnu Komisiju.

Moj resor je posebno interesantan. Tijekom mandata suočila sam se s brojnim novim izazovima poput govora mržnje, lažnih vijesti i terorizma, kojima sam trebala dati formu ali i ponuditi rješenje. Po pitanju digitalnog prava, zagovarala sam da tehnološka industrija počne poštivati postojeće zakone, ali sam se protivila kreiranju novih regulacija. Vjerujem da je to rješenje. U ovome sam trenutku zadovoljna sa svime što je moja Komisija postigla tijekom mandata, upravo zato što nismo pretjerali u stvaranju novih direktiva.

U domeni pravosuđa, trebali smo hitno pronaći odgovor na nove prijetnje, osobito one digitalne i kibernetičke. Kriminalci danas mogu sakrivati ključne dokaze u digitalnoj sferi, pa je naš ključni zadatak bio osnažiti tužiteljstvo i policiju te osigurati im sve potrebne alate.

Zaštita potrošača je za mene bila jedna od najzanimljivijih tema zato što je svaki građanin Europske unije ujedno i konzument. Smatram da europski potrošači zaslužuju velika prava, ali da je podjednako nužno osigurati da proizvođači njihova prava primjenjuju i poštuju.

Vidite li se u budućem sastavu Europske komisije ili ste spremni na 'mirovinu'?

Definitivno nisam spremna na mirovinu. Češki premijer Andrej Babiš mi je već ponudio nominaciju za još jedan mandat u Europskoj komisiji, ali sada je na vladi da tu nominaciju i službeno potvrdi.

Češki premijer je član Vaše stranke. Kako komentirate činjenicu da ga Europska unija optužuje za sukob interesa?

Gospodin Babiš je bio poduzetnik prije nego što se počeo baviti politikom. Prije nekoliko godina, Češka je usvojila Zakon o sukobu interesa, temeljem kojeg je trebao svoje cijelo poslovno carstvo, korporaciju i medijsku kuću, dati na upravljanje neovisnim tijelima. On je to učinio, čime je ispoštovao češki zakon. Međutim, Europska unija ima drugačiju, tj. znatno širu, definiciju sukoba interesa, pa ga je optužila da istu krši. Trenutno, g. Babiš i češka vlada u razgovoru s mojim kolegom, povjerenikom Oettingerom, pokušavaju pronaći pravno rješenje kojim bi se okončao nesporazum. Valja naglasiti da se optužbe ne odnose na kriminalne aktivnosti, već da je riječ o drugačijoj interpretaciji zakonskih definicija, stoga vjerujem da će se ubrzo pronaći rješenje.

Rumunjska vlada je podignula optužnicu protiv Vas i gospodina Fransa Timmermansa, prvog potpredsjednika Europske komisije, tvrdeći da ste lažirali izvješće o njihovom napretku. Kako komentirate njihov postupak?

Još uvijek nisam imala priliku pročitati optužnicu koja je protiv mene podignuta. Izvješće, kojeg objavljujemo redovito svake godine, dio je sporazuma kojeg je rumunjska vlada prihvatila kada je pristupila Europskoj uniji. Naime, postavši članicom Unije, Rumunjska se obvezala na reformu pravosuđa kojom bi sud učinila neovisnim i nepristranim. Prijašnjih godina, Rumunjska je uspješno napredovala. Međutim, prošle je godine rumunjska vlada predstavila sporni nacrt reforme pravosuđa, koji prema našoj procjeni, može narušiti vladavinu prava te države. Komisija nije bila jedino tijelo koje je kritiziralo prijedlog. Isto je učinilo i Vijeće Europe. Smatram da je tužno što su najviši rumunjski dužnosnici odlučiti personalizirati ovaj problem, ali u potpunosti stojim iza spomenutog izvješća i procjene koje sam svojedobno dala Europskoj komisiji.

Što očekujete od izbora za Europski parlament? Jeste li zabrinuti zbog 'populističkog vala' ili smatrate da on neće biti tolika prijetnja europskom projektu i budućnosti EU?

Nekad se predviđanja uistinu ostvare, a bojim se da je to u ovom slučaju posebno istinito. Smatram da bismo trebali nastaviti braniti europski projekt, kao i vrijednosti koje on podrazumijeva. Međutim, morat ćemo bolje komunicirati s našim sugrađanima kako bismo im dokazali da uistinu radimo za njihovo dobro. Iako možda nemamo luksuz toga da predstavljamo jednostavna i brza rješenja, za razliku od populista kojima je to ključna strategija rasta. Oni nude jednostavna, ali vrlo opasna rješenja. Ako birači nastave vjerovati njihovim praznim obećanjima, ponovno će se razočarati što će ih još dalje udaljiti od sustava. Naprosto, moramo naučiti bolje našim sugrađanima predstavljati strategiju, rad i vrijednosti koje zastupamo.

Smatrate li da će Brexit imati negativan utjecaj na predstojeće izbore?

Brexit je jedna vrlo gorka lekcija koja se može sagledavati iz nekoliko različitih aspekata. Unatoč tome što su sve države članice podjednako važne, uskoro će nas napustiti jedna od ključnih zemalja. Odluka Britanaca mogla bi se negativno odraziti ne samo na Ujedinjenu Kraljevinu, već i na Europsku uniju, osobito u slučaju 'tvrdog' Brexita. Upravo zato, činimo sve što je našoj moći da na vrijeme pronađemo kompromisno rješenje za uređen izlazak, temeljen na odredbama postojećeg sporazuma s Londonom. Još uvijek traju pregovori s britanskom vladom oko detalja tih uvjeta.

Naš zajednički cilj je minimizirati štetu, ali i izgraditi snažno partnerstvo s Ujedinjenom Kraljevinom u budućnosti. Trebali bismo biti svjesni činjenice da dijelimo mnogo ciljeva, prijetnji i izazova, i s tim na umu trebamo pronaći način da se rastanemo u miru.

Imate li kakvih predviđanja za ožujak?

Ne, imam samo nadu.

Na početku Vašeg mandata 2014. godine, Hrvatska je tek postala punopravnom članicom Europske unije. Kako biste ocijenili naš napredak narednih godina, osobito u kontekstu pravosuđa?

U Hrvatskoj reforma pravosuđa još uvijek traje, ali smo zabrinuti da je došlo do stagnacije. Voljeli bismo vidjeti brže presude, više transparentnosti te manje aktivnih spisa na radnim stolovima sudaca. Riječ je o praktičnim promjenama koje se mogu riješiti gotovo u hodu, a zahvaljujući kojima bi hrvatsko pravosuđe postalo znatno efikasnije i transparentnije. Najviše sam zabrinuta zbog nedostatka povjerenja vaših građana u pravosuđe. Hrvati moraju početi vjerovati u vladavinu prava, kao i objektivnost i pravdu sudskih presuda. Sve ću to spomenuti i vašem ministru s kojim ću se ovih dana susresti.