Izbori za Europski Parlament: Pilot projekt eIzvodi u pet gradova i općini Bukovje

Autor:

09.04.2019.

Pazariste, 100319.
Danas se u Lici odrzavaju prijevremeni lokalni izbori za Zupanijsku skupstinu Licko-senjske zupanije.
Na fotografiji: mjestani Pazarista glasuju.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Birači će biti lakše i brže provjeravani

Na dan izbora za hrvatske zastupnike u Europski parlament, 26. svibnja, u pet gradova i jednoj općini provest će se pilot projekt eIzvodi kojim se nastoji provjeriti mogućnost unapređenja izbornog postupka.

Članovi biračkog odbora na svim biračkim mjestima u Orahovici, Makarskoj, Svetoj Nedelji, Varaždinu i Vukovaru te općini Bukovje birače koji pristupe glasovanju evidentirat će putem eIzvoda, dakle ne samo u papirnatom, odnosno u pisanom izvatku iz popisa birača.

Projekt je to koji se ne primjenjuje prvi put, s njegovim testiranjem krenulo prije dvije godine na redovnim lokalnim izborima, potom na prijevremenima u Iloku te općinama Milna i Muć, a dosadašnja iskustva su pozitivna.

Potvrdilo se, naime, da taj sustav omogućuje bržu evidenciju izašlih birača, bržu provjeru činjenica iz registra birača važnih za izdavanje potvrde za glasovanje, mogućnost unosa rezultata glasovanja u informatički sustav na samom biračkom mjestu, bržu statističku analizu birača po dobi, spolu, vremenu izlaska na biračko mjesto itd.

U provedbi projekta u početku su sudjelovali djelatnici ureda državne uprave, a sada to rade samo članovi biračkih odbora.

 Izbori za 12 zastupnika u Europski parlament u Hrvatskoj se održavaju 26. svibnja. Birači Europske unije na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju zastupnike koji će ih u Europskom parlamentu predstavljati sljedećih pet godina.