Komisija i OECD predstavile preporuke za pomoć u postizanju industrijske tranzicije

Autor:

  • Euractiv.hr

14.11.2019.

European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Commissioner Johannes Hahn speaks during an interview with Reuters at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium January 18, 2018. Picture taken January 18, 2018. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Povjerenik Europske komisije za proširenje Johannes Hahn

Europska komisija i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) predstavile su izvješće o inicijativi pokrenutoj 2017. godine, u sklopu koje su pružali pomoć u postizanju industrijske tranzicije i osnaživanju gospodarstva 12 regija i država članica EU.

Na tim će se zaključcima temeljiti priprema buduće kohezijske politike u sklopu koje će na raspolaganju biti 90 milijardi eura za projekte istraživanja, inovacija, digitalizacije i potpore malim i srednjim poduzećima.

Stručne skupine OECD-a i Komisije su, zajedno s nacionalnim i regionalnim vlastima, analizirali faktore koji koče otvaranje radnih mjesta i gospodarski rast. Naime, njihov je konačan cilj bio poboljšati dugoročne razvojne strategije koje se temelje na konkurentnim prednostima (tzv. pametne specijalizacije), koje obuhvaćaju socijalnu pravednost, modernizaciju gospodarstva i klimatske ciljeve.

Rezultat je izvješće u kojem se u obliku pet prioriteta iznose konkretna rješenja za uklanjanje prepreka na koje te države i regije nailaze na svojem putu prema industrijskoj tranziciji.

- Napredak i blagostanje u Europskoj uniji počinje u našim regijama. Naše stručne skupine posljednje su dvije godine surađivale s jedinicama lokalne i regionalne samouprave kako bi im unaprijedile vještine - izjavio je povjerenik za susjedsku i regionalnu politiku Johannes Hahn, dodavši da je strategija temeljena na četiri glavna čimbenika; inovacijama, dekarbonizaciji, digitalizaciji i razvijanju vještina potrebnih za radna mjesta budućnosti.

Europska komisija je u tom kontekstu definirala pet prioriteta, kao i primjere povezane s političkim pitanjima.

Nedostatak kvalificirane radne snage za gospodarske sektore budućnosti može se riješiti omogućavanjem poduzeća da zapošljavaju dovoljan broj radnika, kao i da uključe lokalne dionike u planiranje i smišlanje regionalnih inicijativa. Ubrzavanjem digitalne transformacije i proširenjem poslovne inovacijske mreže može se odgovoriti nedostatak inovacijskih kapaciteta u malim i srednjim poduzećima. Nadalje, jačanjem poduzetničke mreže i povećanjem sudjelovanja malih i srednjih poduzeća u zajedničkim istraživanjima, pokušat će se odgovoriti na problem ograničenog pristupa poduzetničkim vještinama i mrežama koji novoosnovana poduzeća imaju. Integracija prijelaza na klimatski neutralno gospodarstvo moguće je rješenje za zelenu ekonomiju, jedan od glavnih ciljeva Komisije Ursule von der Leyen. Konačno, izazov kojeg predstavlja razlika u teritorijalnoj povezanosti i razvijenosti europskih regija riješit će se poticanjem teritorijalne suradnje kroz ruralno-urbana partnerstva.

Cijelo izvješće pročitajte ovdje.