Komisija osigurala dodatnih 20.000 propusnica za osamnaestogodišnjake koji žele putovati Europom

Autor:

  • Tea Trubić

02.05.2019.

Zagreb, 190517. Proslava Dana maturanata koja je pocela okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelacica. Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Proslava Dana maturanata 2018. godine

Europska komisija danas pokreće novi krug prijava za dodjelu putnih propusnica u okviru inicijative DiscoverEU.

Osamnaestogodišnjaci diljem Europe se do 16. svibnja 2019. godine mogu prijaviti za sudjelovanje, a onih 20.000 najsretnijih moći će putovati Europom od 1. kolovoza 2019. do 31. siječnja 2020. godine.

Nakon vrlo uspješne prve godine inicijative otvoren je novi krug prijava za sudjelovanje u inicijativi koja mladima omogućuje istraživanje europske kulturne raznolikosti. Europska komisija ove godine stavlja naglasak na jačanje dimenzije edukacije u okviru tog projekta. Sudionicima će se pružiti informacije i savjeti o potencijalnim putnim destinacijama u Europi, kao i putni dnevnik u koji će moći bilježiti svoja iskustva i razmišljanja tijekom putovanja. Komisija inicijativu DiscoverEU pokušava učiniti još inkluzivnijom i pristupačnijom, tako da program prilagođava i mladima s invaliditetom kako bi se i njima omogućilo to iskustvo.

- Ponosan sam što mogu podržati ovu inicijativu i omogućiti većem broju mladih sudjelovanje u jednom europskom iskustvu. Nadam se da će ih sudjelovanje u inicijativi DiscoverEU inspirirati i potaknuti da se angažiraju u svojim zajednicama i postanu ambasadori za Europu. Mladi su budućnost Europe i ključno je da se njihov glas čuje – izjavio je povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Nacracsics u priopćenju.