'Povoljna poslovna prilika' motiv je čak četvrtine samozaposlenih u Europskoj uniji

Autor:

12.12.2018.

Sibenik, 260116.
Nezaposleni u potrazi za radnim mjestom, poslom gledaju oglase za posao u podrucnom uredu HZZ u Sibeniku.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Hrvatski zavod za zapošljavanje

Gotovo četvrtina samozaposlenih u Europskoj uniji 2017. godine odlučila je pokrenuti vlasititi posao zbog povoljne prilike, pokazalo je najnovije izvješće europskog statističkog ureda.

Prošle je godine u Europskoj uniji zaposleno bilo više od 228 milijuna građana, od čega je njih 33 milijuna bilo u kategoriji samozaposlenih, navodi Eurostat u svom najnovijem izvješću kojeg su objavili u utorak.

U anketi provedenoj u sklopu Europskog istraživanja o radnoj snazi u 2017. godini, najviše je samozaposlenih ispitanika, točnije njih 23 posto, kao glavni razlog za pokretanje vlastitog posla navelo dobru poslovnu priliku. Samo 16 posto europskih ispitanika kao razlog za pokretanje vlastitog poduzeća navelo je potrebu da nastavi obiteljski posao.

Među motivima za pokretanje vlastitog posla izdvajaju se i ustaljena praksa u određenom sektoru (15 posto ispitanika), fleksibilno radno vrijeme i nemogućnost pronalaženja posla (po 11 posto) te zahtjev bivšeg poslodavca (dva posto). Kao najveću teškoću u poslovanju samozaposleni navode velike administrativne prepreke (13 posto ispitanika), razdoblja bez klijenata, poslova i projekata (12 posto), kašnjenje plaćanja odnosno neplaćanje (također 12 posto ispitanika). Od problemima izdvajaju i razdoblja financijskih teškoća (devet posto ispitanika), nedovoljan utjecaj na formiranje cijena (osam posto) te izostanak prihoda u slučaju bolesti (također osam posto).

Međutim, gotovo trećina samozaposlenih obuhvaćenih anketom nije imala nikakvih teškoća.

Anketa je također pokazala da je 77 posto samozaposlenih ispitanika u 2017. imalo dva ili više klijenata od kojih nijedan nije bio dominantan. Njih 18 posto bilo je upućeno na jednog dominantnog klijenta, dok ih četiri posto nije imalo nijednog klijenta.

Povoljna prilika presudan motiv

Prema rezultatima Eurostatovog istraživanja, u 15 država članica Europske unije najčešći motiv za pokretanje vlastitog posla bila je povoljna prilika. Najveći postotak ispitanika koji su naveli povoljnu poslovnu priliku kao razlog dolazi iz Bugarske (njih 42 posto), Italije (njih 39 posto) te Mađarske (njih 36 posto).

U Hrvatskoj je također na prvom mjestu 'povoljna' prilika koju je kao razlog navela četvrtina ispitanika. Po 23 posto anketiranih samozaposlenih u Hrvatskoj objašnjava pak tu odluku nastavkom obiteljskog posla, tj. nemogućnošću da se pronađe posao. Eurostat je ostale razloge ispitanika u Hrvatskoj označio niskim stupnjem pouzdanosti zbog slabog odaziva na anketu.

U Belgiji, Njemačkoj i Latviji najviše je samozaposlenih kao razlog navelo 'uobičajenu poslovnu tradiciju na određenom području' - njih 28, odnosno 21 te 20 posto.

U Poljskoj, Grčkoj i Španjolskoj glavni je razlog bio nastavak obiteljskog poslovanja, dok je u Rumunjskoj nemogućnost pronalaženja posla.

U Austriji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu i Francuskoj najviše je ispitanika navelo da su se za pokretanje vlastitog posla odlučili "iz drugih razloga".

Nešto više od četvrtine samozaposlenih u EU bez teškoća

Na razini EU-a 28 posto samozaposlenih nije prošle godine imalo nikakvih poteškoća u poslovanju, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Najveći je udio njih potvrdio 'glatko' poslovanje u Češkoj, njih 44 posto. Slijede Nizozemska s 42 posto, Velika Britanija s 41 posto te Švedska i Njemačka, po 40 posto. U Hrvatskoj je 24 posto samozaposlenih ispitanika navelo da nisu imali nikakvih poteškoća u poslovanju. Ostali su odgovori označeni kao nepouzdani zbog slabog odaziva.

U Estoniji, na Cipru i u Grčkoj ispitanici su kao najčešću prepreku izdvojili 'razdoblja financijskih teškoća' - njih 30, odnosno 24 i 23 posto. U Italiji najčešća su prepreka bila 'velika administrativna opterećenja".

Hrvatska s najvećim udjelom samozaposlenih bez dominantnog klijenta

Na razini EU-a više od četiri petine samozaposlenih nije se prošle godine oslanjalo na jednog dominantnog klijenta, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda. U svim zemljama EU-a udio samozaposlenih koji se u poslu nisu oslanjali na jednog dominantnog klijenta bio je viši od 60 posto. U 13 država članica Europske unije njihov je udio bio iznad europskog prosjeka, a najveći je bio u Hrvatskoj u kojoj čak 91 posto anketiranih samozaposlenih navodi da se nisu oslanjali na jednog dominantnog klijenta.

Slijede Rumunjska s 81 posto te Španjolska i Belgija s po 87 posto anketiranih samozaposlenih s dva i više klijenata od kojih nijedan nije bio dominantan. Najmanji je udio samozaposlenih koji nisu ovisili o jednom klijentu bio u Mađarskoj, gdje je iznosio 67 posto. Najveći je pak udio samozaposlenih koji u promatranom razdoblju nisu imali nijednog klijenta zabilježen u Latviji i Rumunjskoj, po 18 posto.

I u ovom je slučaju podatak za Hrvatsku označen je kao nepouzdan zbog slabog odaziva ispitanika.