Projekt Zero Waste Blue najbolji je dokaz da sportske manifestacije i zaštita okoliša mogu ići 'ruku pod ruku'

Autor:

  • Sponzorirani sadržaj

26.11.2019.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA

Ružna slika razbacanog otpada ostavljenog nakon sportskih manifestacija često naruši poruku o važnosti zdravog života koju takvi događaji žele poslati.

No, upravo su ti prizori motivirali nekolicinu projektnih partnera da svojim programom Zero Waste Blue jednom za svagda dokažu kako masovni sportski događaji i zaštita okoliša uistinu mogu ići 'ruku pod ruku'.

Svoju su odlučnu, ali i ambicioznu tvrdnju dokazali tijekom održavanja brojnih sportskih manifestacija u Hrvatskoj i Italiji proteklih godina, među kojima su bili i najpopularniji susreti rekreativnih sportaša poput biciklističkih utrka King of Učka, 'Od Branimira do Branimira', Opatijskog Festivala rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju, Ston Wall maratona, utrke Wings for Life i mnogih drugih.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA
 

Sudionici tih manifestacija proteklih su godina mogli primijetiti da se na okrjepnim stanicama više ne koriste plastične boce, već isključivo čaše napravljene od biorazgradivog materijala, ali i da su se tijekom podjele obroka koristile namirnice lokalnih proizvođača. Također, na svakoj se manifestaciji naglašavala važnost zaštite okoliša i zbrinjavanja otpada.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA
 

- Također, jedan od najrelevantnijih pokazatelja uspješnosti našeg projekta je online platforma na kojoj je statistički prikazano kako se odabrani sportski događaj razlikuje od njegova prethodnog izdanja koji nije bio organiziran po Zero Waste Blue standardima - istaknuo je Luka Vukoša, voditelj projekta iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, dodavši da se projektom smanjila količina štetnog otpada, ali i podigla svijest o očuvanju okoliša, što 'bi nam u budućnosti trebalo osigurati bolju svakodnevicu'.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA
 

Cilj projekta financiranog u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska bio je analizirati negativan utjecaj na okoliš prilikom organizacije javnih okupljanja, ali je jedan od željenih rezultata bio i produljiti turističku sezonu putem provedbe održivih tj. zelenih sportskih manifestacija na lokalitetima značajne kulturne i prirodne baštine u dvije države. Dodatna vrijednost projekta Zero Waste Blue bila je uključivanje što većeg broja osoba s invaliditetom u sportske manifestacije putem uklanjanja barijera i osiguravanja pristupačnosti.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA
 

S obzirom na brojnost turističkih manifestacija u Gradu Opatiji, kao i činjenicu da se preko 30 posto stanovnika tog primorskog grada rekreativno bavi sportom, 'biser Kvarnera' nametnuo se kao idealan voditelj projekta Zero Waste Blue. U periodu od 1. lipnja 2018. godine do 30. studenog 2019., Opatija je u suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Fakultetom za menadžment u turizmu u Opatiji, Dubrovačko-neretvanskom županijom, Agencijom za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna ERVET, talijanskim jedinicama lokalne samouprave Emilia Romagna, Veneto i Molise, Gradom Ancona i tvrtkom Veneto Inovacije, uspješno finalizirala međuregionalni projekt vrijedan 861.435,70 eura.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA
 

- Unatoč tome što se nitko iz projektnog tima nije prethodno poznavao, svi smo složno radili na ostvarenju zadanih ciljeva; to je svakako bio jedan od dodatnih benefita provedbe ovoga projekta. Najbolji primjer tome je posljednji sastanak našeg tima; rasprava je trajala nekoliko sati i nikako se nismo mogli složiti oko rješenja, ali nakon neuspješnog sastanka uslijedila je večera na kojoj smo izgladili sve izazove i postigli dogovor - izjavio je Vukoša.