Tim studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu Katedre za europsko javno pravo osvojio je prvo mjesto na međunarodnom natjecanju

Autor:

07.05.2019.

Tamara Ćapeta / Tamara Ćapeta

Pobjednički tim: Helena Kumpar Zidanič, Fran Marko Stojković, Lorena Suša i Petar Zubić

Tim studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji je pripremala Katedra za europsko javno pravo, osvojio je prvo mjesto na međunarodnom natjecanju Central and East European Moot Court Competition - CEEMC.

Tim je činilo četvoro studenata: Helena Kumpar Zidanič, Fran Marko Stojković, Lorena Suša i Petar Zubić, a trenirale su ga asistentice Nika Bačić Selanec i Antonija Ivančan s Katedre za europsko javno pravo.

Organizator ovog natjecanja, koje je ove godine slavilo 25. godišnjicu, je Cambridge University. Natjecanje imitira stvarni predmet pred Sudom Europske unije, a studenti imaju zadatak braniti stajališta o interpretaciji prava EU koja ide u korist njihove stranke. Pri tome, svaki tim mora biti spreman zastupati i jednu i drugu stranku, a koju stranku zastupa u pojedinoj rundi natjecanja ovisi o ždrijebu.

Tamara Ćapeta / Tamara Ćapeta

Pobjednički tim, a u trećem redu njihove trenerice asistentice Nika Bačić Selanec i Antonija Ivančan te profesorica Tamara Ćapeta

 

Ovogodišnje natjecanje održano je na Sudu Europske unije u Luxembourgu, a u sastavu suda bili su, uz profesore i odvjetnike, i suci i nezavisni odvjetnici tog Suda. Predsjednica suda za potrebe studentskog natjecanja bila je nezavisna odvjetnica Eleanor Sharpston. Na putu do pobjede, studenti su morali proći kroz pet rasprava u samo dva dana, u kojima su zastupali i jednu i drugu stranu u hipotetskom slučaju. Naši su studenti pokazali vrlo visoku razinu znanja i vještina zastupanja pred sudom, kao i sposobnost da se prilagođavaju zahtjevima postupka i uče iz prethodnih rundi.