Ambasadorica Maureen Cormack: Vlade ograničavaju poduzetnike i određuju hoće li biti uspješni ili neće. A to je loše

Autor:

  • Karla Juničić

06.06.2019.

CC

Američka veleposlanica Maureen Cormack smatra da ono što najviše koči poduzetnike su vladine politke

Na medijskoj konferenciji u sklopu Globalnog poduzetničkog summita (GES) koji se održava u Hagu od 3. do 5. lipnja, Maureen Cormack, američka veleposlanica, koja je ujedno služila u Bosni i Hercegovini do prosinca 2018. godine, izrekla je mišljenja o stajalištu SAD-a prema razvoju poduzetništva.

Ove godine GES se fokusirao na pet područja: agrikultura i hrana, prometna povezanost, energija, zdravlje i voda. Cilj konferencije je okupiti poduzetnike i ulagače koji su spremni razvijati nove ideje za industrije budućnosti poput umjetne inteligencije ili mreže 5G.

Maureen Cormack je napomenula da na summitu sudjeluju i brojni istočnoeuropski partneri od kojih je većina njih dio programa američke vlade kojima je cilj povezati transatlantske poduzetnike. 'GES im može pružiti platformu na kojoj bi dijelili znanja i dali si međusobnu podršku', rekla je.

Napomenula je da američka vlada pruža veliki niz potpora i programa razmjene od žena poduzetnica do tehnoloških kampova koji povezuju ljude diljem Europe, s ciljem izgradnje poduzetničkih vještina. Objasnila je da ono o što je najviše čula tijekom razmjene s poduzetnicima su problemi s vladama država.

'Važna je uloga koju igra vlada u stvaranju okvira koji su prihvatljivi poduzetnicima' rekla je Cormack napomenuvši da je bitno stvoriti politiku koja dopušta poduzetnicima isprobavanje novih ideja za poslovanje.

Objasnila je da ono po čemu se SAD razlikuje od ostatka svijeta u poduzetničkoj politici je 'dopuštanje da poduzeća propadnu, a poduzetnik da proba nešto novo'.

- Najveći poduzetnici kroz američku povijest su ljudi koji su nanovo i nanovo pokušavali nešto pokrenuti. Gadno su zabrljali. no imali su hrabrosti početi iznova – rekla je Cormack koja smatra da vladina politika mora imati okvire koji će dopuštati poduzetnicama da proglase bankrot, otpuste radnike i zaposle nove ljude kada započnu novi posao.

- Ono što smo čuli od poduzetnika je da je fleksibilnost najvažnija stvar kako vlada može pridonijeti procesu stvaranja poduzeća.

Na pitanje zašto je američka vlada zainteresirana za podržavanje poduzetništva izvan SAD-a odgovorila je da SAD gleda na poduzetništvo kao na način rasta globalnog gospodarstva. Objasnila je da su sva velika poduzeća u prošlosti počela kao mali poduzetnički pothvati, poput Facebooka i Amazona, a zatim su pridonijela cjelokupnom gospodarstvu zemlje.

- Gledamo diljem svijeta kako bi pomogli poduzetnicima da rastu jer to onda stvara partnere u trgovini sa SAD-om. Pomaže nam stvoriti globalno partnerstvo koje ujedinjuje ljude u stvaranju poduzeća, u stvaranju održivih radnih mjesta kako bi se izvuklo ljude iz siromaštva – rekla je veleposlanica.

Po pitanju mreže 5G Cormack smatra da će biti zanimljivo gledati kako se razvija situacija te smatra da se poboljšanje tehnologije ne odnosi samo na pametne telefone već da brža komunikacijska mreža može pridonijeti i razvoju drugih grana poput zdravstva.

-  Uspješna gospodarstva trebaju uspješne države i svi pridonosimo našem vlastitom svijetu. Države diljem svijeta imaju pametne ljude koji bi se htjeli baviti poduzetništvom, ali politički okviri u kojima rade često ograničava hoće li oni biti uspješni ili neće – zaključila je Cormack.

Tijekom mandata u BiH veleposlanica je često upozoravala na političke okvire i reforme koje je potrebno primjeniti u regiji Zapadnog Balkana, ponajviše u BiH, kako bi se postigao napredak i kako bi zemlja napravila korak prema Europskoj uniji. 'Korupcija je najveća prepreka napretku svim segmentima društva', upozorila je u nekoliko navrata.