Komisija pozdravlja sporazum o prekograničnoj mobilnosti tvrtki

Autor:

  • Karla Juničić

18.03.2019.

Plenary session - Reflection paper Towards a Sustainable Europe by 2030
Fred MARVAUX / EP-084212A (European Union 2019 - Source : EP)

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans

Europski parlament i države članice postigle su u petak privremeni sporazum o novim pravilima kako bi se tvrtkama olakšalo spajanje, podjela ili kretanje unutar jedinstvenog tržišta, istovremeno osiguravajući čvrste mjere zaštite, prema izvješću Komisije.

Još u travnju 2018 Europska komisija je predložila izmjene i dopune Direktive koja se odnosi na određene aspekte zakona o trgovačkim društvima i na prekogranične konverzije, spajanja i podjele.

Nova pravila omogućit će tvrtkama da budu konkurentnije i da se lako šire diljem EU-a. Ona uključuju snažne zaštitne mjere za zaposlenike, manjinske dioničare i vjerovnike te osiguravaju da se prekogranične operacije ne zloupotrebljavaju u svrhu prijevare ili zlouporabe.

- Naše jedinstveno tržište EU-a nudi tvrtkama puno mogućnosti za kretanje i rast. Nova pravila o prekograničnoj mobilnosti osigurat će jasne procedure za tvrtke, što će smanjiti troškove i uštedjeti vrijeme, a poduzetnici će moći birati gdje će poslovati i kako rasti ili reorganizirati svoje poslovanje – dodali su prvi potpredsjednik Frans Timmermans i povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova, Věra Jourová naglasivši da će istodobno nova pravila uspostaviti snažne zaštitne mjere za zaštitu prava zaposlenika i spriječiti prijevare u poslovima.

Europski parlament i Vijeće Europe sada moraju službeno odborit nacrt sporazuma kako bi se krenuo provoditi.