Nastavlja se pozitivan odnos između talijanskih poduzetnika, veleposlanika i hrvatskih vlasti

Autor:

  • Karla Juničić

28.02.2019.

UTPUH/AIIC

Veleposlanik Italije Adriano Chiodi Cianfarani u pratnji državnog tajnika Ministarstva gospodarstva, Zdenka Lucića

Udruga talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj, UTPUH, jučer je održala svoj prvi ovogodišnji ''B2B day'' u svečanom prostoru Zagreb 360.

Osim brojnih članova udruge,  prisustvovali su počasni predsjednik udruge, veleposlanik Italije Adriano Chiodi Cianfarani te državni tajnik Ministarstva gospodarstva, Zdenko Lucić.

Uzvanici su iskoristili priliku da izraze snažnu poslovnu i gospodarsku vezu između Italije i Hrvatske. Tu vezu potvrđuje podatak da je u ukupnim izravnim stranim ulaganjima Italija zauzela visoko treće mjesto. U proteklih 25 godina Italija je u Hrvatsku uložila nešto više od 3,6 milijardi eura, dok je u prva tri tromjesečja 2018. godine uloženo 230,2 milijuna eura.

- Nadamo se da će se naš odličan odnos s ministarstvom i institucijama nastaviti – izjavila je generalna tajnica UTPUH-a  Andrea Perkov. Podsjetila je da su u srpnju 2018. na generalnoj skupštini započeli veliki napredak usvojivši  prijedlog Upravnog odbora za registriranje Udruge u talijansko-hrvatsku gospodarsku komoru što bi Hrvatskoj omogućilo ulazak u poslovnu mrežu s 54 zemlje svijeta i proširenje poslovnih kontakata.

Talijanski veleposlanik  je objasnio da je ministarstvo 'važna referentna točka za prisustvo Italije' koje 'pomaže novim poduzetnicima i onim postojećim' na Hrvatskom tržištu. Naglasio je da trenutno oko 200 talijanskih poduzeća različitih veličina zapošljavaju oko 20.000 hrvatskih radnika.

- Zbog toga Italija je važan dio hrvatske ekonomije(...), a naši odnosi su jako bliski ne samo zbog geografske pozicije već i zbog gospodarskih veza – objasnio je Chiodi Cianfarani.

Zdenko Lucić je istaknuo da je Italija uvijek bila pouzdan i kvalitetan poslovni partner u našoj zemlji te je izrazio želju nastavka suradnje ističući da će 'ostati na raspolaganju u realizaciji talijanskih projekata'. Pozdravio je i rad institucija koje su aktivne u promociji Hrvatske na talijanskom tržištu.

Na dobrobit svih talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj te onih hrvatskih koji planiraju investirati u Italiju udruga UTPUH je u stalnom rastu.