Norveška planira donirati više od 103 milijuna eura u Hrvatskoj za projekte društvenog i gospodarskog razvoja

Autor:

  • Euractiv.hr

21.09.2018.

 

U Norveškoj rezidenciji u četvrtak je proslavljen službeni početak provedbe Norveških darovnica u Hrvatskoj, programa kojim će zemlje Europskog gospodarskog prostora i Norveška do 2024. u  Hrvatskoj donirati do 103,4 milijuna eura kroz pojedine projekte.

- Norvežani su podržavali Hrvatsku još od njenog osamostaljenja, rekla je veleposlanica Kraljevine Norveške Astrid Versto.

- Naše je partnerstvo započelo u devedesetim s razvojnom pomoći, i konstantno se proširivalo do 2012. Godinu kasnije, s hrvatskim ulaskom u EU, pokrenut je prvi ciklus Darovnica, kazala je veleposlanica.

Norveške darovnice sredstva su koja su zajednički osigurale zemlje Europskog gospodarskog prostora (Island, Lihtenštajn i Norveška, od kojih Norveška osigurava gotovo 98%). Radi se o instrumentu Norveške vlade kojem je cilj doprinjeti zelenoj, konkurentnoj i uključivoj Europi.

 

Kroz četiri norveške vladine agencije i institucije, Darovnice su namijenjene za ojačavanje suradnje Norveške i Hrvatske, te poticanje društvenog i gospodarskog razvoja u Hrvatskoj kroz poboljšanje učinkovitosti sudova, obnovljivih izvora energije, obrazovanja, lokalnog razvoja i civilnog društva.

Po sektorima, najviše je sredstava predviđeno za socijalno uključivanje (26 milijuna eura), potom konkurentnost (22,46 milijuna), energiju i klimu (17 milijuna), sudstvo (13 milijuna) te civilno društvo (8,5 milijuna).

- Za razliku od EU fondova, kamen temeljac darovnica su obostrane ambicije, objasnila je veleposlanica Versto.

- Od njihovog početka do kraja, darovnice su dizajnirane i trebaju se provesti u s pogledom na postizanje obostranog cilja. Stopa apsorbiranja i učinkovita provedba bitne su i za darovnice i EU fondove, ali nama nije samo bitno što smo postigli, već i kako smo to postigli. Cijenimo proces jednako koliko i njegove rezultate.

Od petka, partneri započinju rad na definiranju prioriteta, rokova i uvjeta javnih poziva unutar svakog programa, čime se ulazi u razrađivanje okvira za buduće projekte. Zainteresirani građani i potencijalni partneri mogu se detaljnije informirati o Darovnicama na službenim stranicama www.eeagrants.hr.

- Ako nastavimo komunicirati otvoreno, kao što smo činili i do sada, ta dvosmjerna ulica ubrzo će postati autocesta koja će nas brže dovesti do našeg cilja - uspostave dugoročnog, održivog partnerstva između norveških i hrvatskih organizacija, zaključila je veleposlanica Versto.