EU fondovi unaprijedili istraživačke kapacitete Zavoda za teorijsku fiziku Instituta Ruđera Boškovića

Autor:

13.02.2019.

Zagreb, 091117.
Bijenicka cesta.
Dr. Sc. David Matthew Smith, novi ravnatelj Instituta Rudjer Boskovic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Dr. Sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Rudjer Bošković

Netom završeni projekt OBZOR 2020 "RBI-T-WINNING", vrijedan oko milijun eura, unaprijedio je istraživačke kapacitete Zavoda za teorijsku fiziku (ZTF) Instituta Ruđera Boškovića (IRB), istaknuo je u utorak na predstavljanju rezultata toga projekta ravnatelj IRB-a David M. Smith.

Projekt je trajao tri godine, a bio je usmjeren na jačanje istraživačkih kapaciteta u teorijskoj fizici, što je i ostvareno zahvaljujući novcu iz programa Europske unije (EU) za istraživanje i inovacije OBZOR 2020 koje je Europska komisija dodijelila projektu "RBI-T-WINNING" u iznosu od milijun eura, podsjetio je ravnatelj Smith.

Znanstvenici ZTF-a, najstarijega zavoda na Ruđeru, rekao je Smith, ojačali su i suradnju s kolegama na vodećim europskim istraživačkim institucijama i u protekle tri godine postigli su visoku prepoznatljivost u međunarodnoj zajednici, te objavili brojne publikacije u uglednim znanstvenim časopisima, kao što su "Nature", "Physical Review Letters" i mnogi drugi, kao i uspješno ostvarenim portfeljem međunarodnih i domaćih projekta.

Smith je izvijestio kako trenutačno teorijski fizičari u ZTF-u vode pet kompetitivnih projekata ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura. Ostvareni rezultati projekta će pak, u sinergiji sa skorašnjim pridruživanjem Hrvatske CERN-u, omogućiti znanstvenicima ZTF-a istraživanja na samoj fronti fizike elementarnih čestica, istaknuo je.

Za ravnatelja IRB-a osobno je zadovoljstvo to što je ovaj projekt pridonio 'priljevu mozgova', pa je tako od 29 novih znanstvenika zaposlenih u ZTF-u u posljednje tri godine, njih čak 18 iz inozemstva, a šestero ih je zaposleno na stalnom znanstvenom radnom mjestu.

Zaključio je kako su ovaj, a i slični projekti, kruna višedesetljetnoga sustavnog rada znanstvenika IRB-a na postizanju izvrsnosti, a trenutačno su dio portfelja od ukupno 18 kompetitivnih projekta iz programa OBZOR 2020, vrijednih više od sedam milijuna eura.

Svjesni smo da nije dovoljno biti najbolji u Hrvatskoj

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić, na tu je dužnost nastupio s mjesta ravnatelja IRB-a. Svjestan je vrsnosti toga instituta u hrvatskim razmjerima, kao i njegove međunarodne prepoznatljivosti, ali smatra da nije dovoljno dobro biti najbolji u hrvatskim okvirima te da sustav znanosti u Hrvatskoj treba biti kompetitivniji.

Tomu će, vjeruje, pridonijeti skori ulazak Republike Hrvatske u pridruženo članstvo CERN-a (Europski laboratorij za fiziku čestica), ali i novi način financiranja hrvatskih instituta temeljen na projektnim uspjesima. Zato će, siguran je Antičić, i IRB dobiti više novca. Napomenuo je kako će pozitivne promjene donijeti i novi zakonski prijedlozi o sveučilištima i visokom obrazovanju oko kojih, rekao je, postoje veliki prijepori s dijelom akademske zajednice pa Antičić očekuje "vrlo uzbudljive rasprave".

Ključno povezivanje s boljima, napredovanje i učenje

Vinko Zlatić, voditelj je projekta u njegovoj završnoj fazi. Objasnio je kako su se tijekom projekta izmijenila tri voditelja jer je zaključeno kako vođenje projekta oduzima previše vremena da bi netko mogao aktivno 'raditi' znanost.

Podsjetio je da su znanstvenike ZTF-a za prijavu na projekt potaknule tri ključna elementa - povezivanje s boljim institucijama od naše s kojima bismo mogli znanstveno napredovati, poboljšati našu vidljivost i naučiti nešto novo, ostvariti nove projekte i nove ideje i shvatili smo da je to savršeno za naš zavod.

Zlatić je napomenuo kako je IRB dobio oko 600 tisuća eura od ukupne vrijednosti projekta. Istaknuo je da su organizirane mnoge akcije - konferencije, posjeti stranih znanstvenika i obrnuto, a u konzorciju je bilo pet partnera povezanih s pet smjerova koji se rade na našem zavodu - temeljna teorijska istraživanja iz područja visoko energetske fizike čestica, kozmologije i astročestične fizike, gravitacije, matematičke fizike i fizike kondenzirane materije.

Tijekom projekta organizirane su i dvije škole u Hrvatskoj te tri velike škole u inozemstvu, održana su 22 različita edukativna skupa i 14 konferencija i radionica.

Glavni indikatori projekta i njegova utjecaja na ZTF su pak, objasnio je Zlatić, porast ukupnoga broja objavljenih članaka u iznosu od 64 posto, veliki porast posjeta, održanih seminara i konferencija, te popularizacije znanosti u široj hrvatskoj javnosti.

Zahvaljujući projektu, zaključio je Zlatić, postignut je izvanredan napredak u razmjerno kratko vrijeme, prošireno je područje istraživanja, a sve više studenata zainteresirano je za rad u našem zavodu, što baš nije bio slučaj prije nekoliko godina, a postali smo na neki način i primjer uspješnoga 'priljeva mozgova'.

Predstojnica ZTF-a prof. dr. Blaženka Melić izvijestila je da u tom zavodu trenutačno 31 znanstvenik, od njih 17 je na stalnim radnim mjestima, a može se reći da je praktično pola 'seniora', a pola mlađih, što možda ne izgleda impresivno, ali je to vrlo dobar rezultat s obzirom na prijašnju situaciju. Najstariji 'senior' ima 51 godinu, a Melić je posebice istaknula da su četiri žene među 17 stalno zaposlenih što je oko 23 posto i veliki je uspjeh, napomenula je, ako ima više od deset posto žena u teorijskoj fizici.

Govoreći o perspektivi toga zavoda, predstojnica je istaknula kako je za njih jako važno skoro priključivanje Hrvatske CERN-u jer se grupa znanstvenika u zavodu bavi teorijskim istraživanjima izravno vezanim za eksperimente u CERN-u. Istaknula je kako su raspoloživa još četiri stalna radna mjesta za koja će se uskoro raspisati natječaj, a vjeruje kako će za zavod biti važno i bogato iskustvo u prijavama na europske i ostale međunarodne kompetitivne projekte.