Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju – Strukovno obrazovanje kao odskočna daska za napredak u karijeri

Autor:

  • Marianne Thyssen

11.10.2019.

Marianne Thyssen, European Commissioner for Employment, Social Affairs, Skills and Labour Mobility at the
BOGDAN DINCA / EU/BOGDAN DINCA

Europska povjerenica Marianne Thyssen

Marianne Thyssen povjerenica je EU-a za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage.

Otkako sam 2014. preuzela dužnost povjerenice za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, jedan je od mojih glavnih ciljeva povećanje broja radnih mjesta u Europi. Gotovo pet godina kasnije broj zaposlenih u EU-u rekordno je visok, a broj nezaposlenih na najnižoj je razini. Za zapošljavanje je od presudne važnosti posjedovanje pravih vještina.

Međutim, vrsta potrebnih vještina mijenja se jednako brzo kao naše moderno društvo. S obzirom na tehnološki napredak, znanstveni razvoj te demografske i okolišne izazove, za povećanje izgleda za zapošljavanje na tržištu ključno je cjeloživotno učenje.

U tom kontekstu, uvjerena sam da strukovno obrazovanje ima golem potencijal za osobe svih dobnih skupina kad je riječ o stjecanju vještina koje su im potrebne za iskorištavanje novih prilika. Upravo zato od prvog dana svojeg mandata predano promičem strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Ono predstavlja konkretne i praktične mogućnosti za stjecanje novih vještina i znanja te za pristup novim profesionalnim putovima koji mogu promijeniti život. Što je najbolje, u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju svi mogu sudjelovati; radnici se u bilo kojoj dobi mogu prekvalificirati i dokvalificirati.

Podaci govore sami za sebe – strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem dokazano se ostvaruje uporište na tržištu rada. Godine 2018. stopa zaposlenosti mladih koji pristupaju tržištu rada i koji su završili strukovno obrazovanje i osposobljavanje iznosila je 79,5 %, dok je ta stopa za osobe koje su završile opće srednjoškolsko obrazovanje iznosila 66,3 %. Osim toga, dokazano je da su odrasli koji sudjeluju u obrazovanju i osposobljavanju učinkovitiji na radnome mjestu.

Unatoč njegovim kvalitetama, previše ljudi smatra strukovno obrazovanje i osposobljavanje „drugim izborom” te u nekoj mjeri manje vrijednim od drugih obrazovnih mogućnosti. Zato su inicijative poput Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju toliko važne.

U okviru Tjedna, koji se održava već četvrtu godinu zaredom, ove će se godine strukovno obrazovanje i osposobljavanje predstaviti u svim oblicima, a naglasak će se staviti na sve mogućnosti ovog opsežnog obrazovanja. Godine 2019. održava se na tisuće događaja i aktivnosti, a tijekom samog Tjedna strukovno obrazovanje i osposobljavanje bit će u središtu zanimanja diljem Europe.

U Hrvatskoj se smanjila stopa nezaposlenosti među mladima, kao i stopa dugotrajno nezaposlenih, dok se potražnja za učenicima sa strukovnim obrazovanjem povećala.

Stopa zaposlenosti učenika koji su nedavno završili strukovno obrazovanje i dalje ostaje među najnižima u Europskoj uniji. Stoga je cilj reforme strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj koju podupire Europski socijalni fond jačanje njegove kvalitete i svrsishodnosti za učenike i poduzeća.

Izuzetno mi je zadovoljstvo što Hrvatsku podupire Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju promicanjem strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, pomažući ljudima da otkriju svoje talente te pružajući im mogućnost da istraže što im strukovno obrazovanje i osposobljavanje može ponuditi – i danas i u budućnosti te u bilo kojoj fazi života.