PROVJERA ČINJENICA Nije točno da EU kani ukinuti nogometnu reprezentaciju kako tvrdi Živi zid

Autor:

06.02.2019.

Zagreb, 010219. Markov trg.
Sabor.
Konferencija za medije Kluba zastupnika Zivog zida.
Na fotografiji: Tihomir Lukanic, Sonja Vlahek, Ivan Vilibor Sincic, predsjednik Zivog zida i Branimir Bunjac.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Vodstvo Živog zida, Tihomir Lukanić prvi slijeva

Euractiv će pratiti izjave hrvatskih i važnijih europskih političara vezanih uz EU i izbore za Europski parlament te će ih analizirati i ocjenjivati njihovu podudarnost sa stvarnim činjenicama.

Tihomir Lukanić, glavni tajnik Živog zida u emisiji Otvoreno na HTV-u:

"Što vi mislite, koji je program njemačkih ili francuskih zastupnika? Što vi mislite, da oni zastupaju neku ravnotežu, ili im je prioritet njihova domovina?"

 

Činjenice: Uglavno netočno

U Europskom parlamentu formiraju se klubovi prema stranačkoj, a ne prema nacionalnoj pripadnosti. Tako će zastupnici iz Njemačke, članovi Kršćansko demokratska unije (CDU), koji pripadaju klubu Europske pučke stranke (EPP), glasati u skladu s odlukama koje definira ta stranačka grupacija. Zastupnici njemačkih socijaldemokrata ili Zelenih, a posebno radikalno desne Alternative za Njemačku, glasat će u skladu s dogovorima u svojim stranačkim grupacijama na europskoj razini. I u Komisiji će se često povjerenici isključiti iz rasprave kad je njihova zemlja na dnevnom redu.

 

"Naš program je Hrvatska".

 

Činjenice: Posve netočno

Ako je tomu tako, tada treba objasniti zašto Živi zid, kako je gospodin Lukanić u emisiji rekao, namjerava (ako uđe u Europski parlament) postati dijelom stranačke frakcije koju planira osnovati talijanska stranka PoKret 5 Zvjezdica. U tom će slučaju i oni biti dijelom obvezani glasati u skladu s dogovorom na frakcijskoj razini u klubu u kojem će biti predstavnici iz najmanje 7 europskih država. U slučaju da neka stranka u Europskom parlamentu ne uđe u neki od klubova tada ostaje bez većine sredstava koja su na raspolaganju frakcijama.

 

“Neki izjavljuju da čak postoji mogućnost da nije potrebno da Hrvatska više ima nogometnu reprezentaciju na sljedećem Svjetskom prvenstvu, nego da bi to trebala biti nekakva reprezentacija Europe. E, u tom smjeru vam idu mainstream stranke, HDZ, SDP, HNS i svi njihovi sateliti. Mi želimo biti u Europskom parlamentu predstavnici Hrvatske, a ne u Zagrebu predstavnici Bruxellesa”.

 

Činjenice: Posve netočno

Ne samo da se o tome ne razmišlja nego ima članica koje imaju više nogometnih reprezentacija: Danska i Farski otoci, primjerice, kao i Velika Britanija; čak i Baskija nastupa samostalno u prijateljskim utakmicama. Nastupi nogometne reprezentacije Europe na revijalnim susretima nisu neka novost, kao ni reprezentacije Svijeta. Što nema nikakve veze s nacionalnim reprezentacijama. Nikad nitko iz navedenih stranaka nije spomenuo ideju ukidanja hrvatske nogometne reprezentacije. Konačno, sporna je i sama ideja da Živi zid, koji se zalaže za referendum na kojem bi hrvatske građanke i građani odlučili o ostanku ili izlasku iz EU, želi biti u Europskom parlamentu. No, to je odlika svih euroskeptika kojima je EU mrska tako dugo dok od nje ne primaju plaću i sve ostale beneficije. I završno, hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu nisu predstavnici Bruxellesa u Zagrebu već svojih političkih stranaka s čijih su lista izabrani i političkih frakcija u Europskom parlamentu čiji su članovi.