Pučka pravobraniteljica EU pokrenula istragu protiv Dubravke Šuice zbog spornog gostovanja u emisiji Glas naroda

Autor:

  • Tea Trubić Macan

07.07.2020.

Dubravka SUICA in the EP in Strasbourg
Genevieve ENGEL / EP-096505A

''Izvanredne mjere ne mogu i ne smiju naštetiti našim temeljnim načelima i demokratskim vrijednostima propisanim u Ugovorima''. Na slici: povjerenica EU Dubravka Šuica

Pučka pravobraniteljica EU danas je pokrenula istragu protiv potpredsjednice Europske komisije i hrvatske povjerenice za demografiju i demokraciju Dubravke Šuice, zbog komentara kojeg je imala tijekom javljanja uživo na Dubrovačkoj televiziji.

Riječ je o gostovanju u emisiji Glas naroda Dubrovačke televizije iz travnja 2020. godine, kada je gledatelj tijekom javljanja uživo povjerenicu kritizirao zbog imovine koju navodno posjeduje. Potpredsjednica Komisije je prozvala novinara koji nije reagirao na napad njihovog gledatelja, prozvavši ga pritom zbog „iznošenja objeda, neistina i dezinformacija“.

„Moja želja bila bi da onemogućite da se tako govori o bilo kome u ovoj državi. Zaista mi je žao ako želite steći popularnost tako, ali ja sam kuma vaše Dubrovačke televizije. Zaista mi je žao što dopuštate da se građani nabacuju muljem, smećem i blatom na moju malenkost“ izjavila je tada povjerenica zadužena za demografiju i demokraciju, zbog čega su reagirale nadležne institucije EU.

Pučka pravobraniteljica Emily O'Reilly poslala je pismo pritužbe šefici Komisije Ursuli von der Leyen koje možete pročitati ovdje.

Poštovana predsjednice,

dostavljena mi je pritužba protiv Europske komisije zbog toga što Vaša institucija nije reagirala na incident koji se odnosi na potpredsjednicu Dubravku Šuicu i kontroverzne komentare koje je imala tijekom gostovanja na emisiji lokalne Dubrovačke televizije.

Pritužbu mi je uputio hrvatski građanin, koji je Komisiju kontaktirao zbog kršenja Statuta vaše institucije. Od Europske komisije 11. svibnja dobio je sljedeći odgovor; „Europska komisija i potpredsjednica Dubravka Šuica drže do visokog standarda poštivanja slobode govora i medijske slobode koje smatraju fundamentalnim vrijednostima EU, navedenim i u Povelji temeljnih prava. Od kada je program emitiran, potpredsjednica Šuica je već jasno dala do znanja da u potpunosti stoji iza tih sloboda, a objasnila je da joj nije bilo u namjeri narušiti medijsku slobodu dotične televizijske postaje, kao ni slobodu novinara Paška Tomaša ili programa Glas naroda. Nadamo se da smo time odgovorili na Vaše primjedbe“

Unatoč tome što osoba koja je podnijela prijavu i ja sama smatramo da je pohvalno od potpredsjednice Šuice da je jasno dala do znanja da drži do poštivanja slobode govora, držimo i da je Europska komisija trebala zauzeti čvršći stav oko njezinih komentara koji su u potpunosti suprotstavljeni stavovima o slobodi govora.

Upravo zbog toga odlučila sam pokrenuti istragu oko pritužbe hrvatskog građanina.

Moj istraživački tim izvršio je analizu transkripta gostovanja potpredsjednice u emisiji Glas naroda. Istragom smo utvrdili da je gospođa Šuica izjavila kako 'slušatelj ima pravo na svoje mišljenje', ali je u nastavku gostovanja odala dojam da smatra kako mediji ne bi trebali objavljivati sadržaj koji kritizira javne ličnosti. Također, djeluje kako implicira da bi radio stanica emitira kritičke osvrte građana samo kako bi dobila na vlastitoj promociji.

Europskoj komisiji sam u već nekoliko prilika savjetovala da pažljivo pristupa medijskim nastupila. S obzirom na važnost slobode govora i pluralizma medija, trebalo bi izbjegavati korištenje izjava koje bi se mogle interpretirati kao napad na te vrijednosti. Novi Statut o ponašanju povjerenika koji je stupio na snagu 2018. godine, povjerenike Komisije obvezuje na određeni standard tijekom njihovih javnih istupa.

Voljeli bismo dobiti pismeno očitovanje Europske komisije o slučaju, a smatramo da bi bilo korisno da nam vaša institucija dostavi i prijedlog načina na koji planira osigurati da povjerenici poštuju spomenuti statut.

Odgovor bismo voljeli dobiti do 27. srpnja 2020. godine.

Srdačno,

Emily O'Reilly

Podsjetimo, i sama šefica Europske komisije Ursula von der Leyen posljednjih je dana meta kritike svjetskih medija zbog podrške koju je u službenom kapacitetu dala kampanji "Sigurna Hrvatska" HDZ-a Andreja Plenkovića, koja pripada njezinoj političkoj grupaciji Europskoj pučkoj stranci.

Unatoč tome što se i njezin prethodnik Jean-Claude Juncker također imao običaj pridružiti kampanjama svojih grupacijskih kolega, on je to činio u privatnom svojstvu.