Stalno predstavništvo Hrvatske pri EU počelo objavljivati sve sastanke s lobistima

Autor:

12.02.2020.

The European Union and Croatian flag is seen in Zagreb's downtown July 1, 2013. To fireworks, cannon-fire and Beethoven's Ode to Joy, Croatia joined the European Union at midnight on Sunday, two decades since fighting itself free of Yugoslavia. REUTERS/Antonio Bronic (CROATIA - Tags: POLITICS SOCIETY) - GM1E9711P7601
REUTERS

Zastava RH (lijevo) i zastava EU (desno)

Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri Europskoj uniji počelo je u srijedu u cilju transparentnosti na svojoj internetskoj stranici objavljivati informacije o sastancima stalne predstavnice i njezina zamjenika s predstavnicima interesnih skupina.

U srijedu je na stranici Stalnog predstavništva objavljen popis svih sastanaka koje su veleposlanica pri EU-u Irena Andrassy i njezin zamjenik Goran Štefanić imali od 28. listopada prošle godine do 6. veljače ove godine.

S tom praksom će se nastaviti i objavljivat će se svi sastanci stalne predstavnice i njezina zamjenika s lobistima koji su registrirani u Registru transparentnosti.

Na internetskoj stranici mogu se naći informacije o datumu sastanka, nazivu svake organizacije ili grupe te imena osoba koje su se sastale.

Veleposlanik ili veleposlanica zemlje predsjedateljice predsjeda Odborom stalnih predstavnika (COREPER), koje čine veleposlanici svih zemalja članica. Postoje dvije konfiguracije Odbora stalnih predstavnika: COREPER I i COREPER II. Prvim predsjedava zamjenik stalnog predstavnika, a drugim stalni predstavnik. COREPER je glavno tijela a za pripremu sastanaka Vijeća EU-a.

Predstavnici zemlje predsjedateljice predstavljaju Vijeće u usuglašavanju zakona u tzv. trijalozima u kojima uz Vijeće sudjeluju predstavnici Europskog parlamenta i Komisije.

Predsjednički trio, koji čine Rumunjska, Finska i Hrvatska, koje predsjedavaju Vijećem EU-a od početka 2019. do sredine 2020. obvezale su se da će sastajati s predstavnicima interesnih skupina samo pod uvjetom da su su registrirani u Registru transparentnosti.