Paradoks Europske unije: predsjedanje će preuzeti država koja je pod nadzorom

Autor:

28.12.2018.

European Commission President Jean-Claude Juncker, European Council President Donald Tusk and Austrian Chancellor Sebastian Kurz talk before a European Union leaders summit in Brussels, Belgium December 14, 2018. REUTERS/Francois Lenoir/Pool
Francois Lenoir / REUTERS

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i austrijski kancelar Sebastian Kurz

Posljednji izvještaj Europske komisije bilježi nazadovanje Bukurešta u ispunjavanju uvjeta za ukidanje mehanizma monitoringa.

Rumunjska počinje svoje predsjedanje Europskom unijom točno na 12. godišnjicu članstva. No, Rumunjska je, uz Bugarsku, i dalje pod posebnim monitoringom Europske komisije, kroz takozvane mehanizme nadzora i suradnje, zbog stanja vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Unutarnji politički sukob te učestali prosvjedi protiv vlade i korupcije političkih struktura razlozi su zabrinutosti EU.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis nedavno je izjavio da njegova država nije spremna za predsjedanje EU, a donedavni ministar za europska pitanja podnio je ostavku. Sumnje prema rumunjskoj vladi su takve da je bilo čak i ideja da Finska uskoči i preuzme predsjedanje Unijom šest mjeseci ranije. Stanje za Rumunjsku, ali i EU, još je neugodnijim učinio posljednji izvještaj Komisije koji, umjesto napretka, bilježi nazadovanje te države u ispunjavanju uvjeta za ukidanje mehanizma nadzora. Ti su mehanizmi uvedeni jer je jedino tako bilo moguće Rumunjsku i Bugarsku primiti u EU 1. siječnja 2007. godine, ali nitko nije niti slutio da će trajati toliko dugo.

Ti mehanizmi na neki način pretvaraju te dvije zemlje u članice drugog reda. Činjenica da Rumunjska predsjeda Unijom dok su joj ti mehanizmi na snazi čini te iste mehanizme bespredmetnima.

Tako će Rumunjska, u ime EU dok njome predsjeda, poručiti državama kandidatima za članstvo kako moraju ispuniti potrebne kriterije, napredovati prema standardima EU i jačati vladavinu prava, odnosno činiti upravo ono što sama nije napravila ni 12 godina nakon ulaska u EU.

S obzirom na to da je i Bugarska predsjedala Unijom, da je to ove godine učinila i Austrija s vladom u kojoj je krajnja desnica, zašto ne bi to mogla i Rumunjska? Iako postoje kriteriji koje treba ispuniti za članstvo u EU, ne postoje kriteriji o preuzimanju rotirajućeg predsjedanja.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version