Plenković: HDZ je, kad je riječ o suverenizmu, jači od bilo koje druge stranke u Hrvatskoj

Autor:

03.04.2019.

Plitvicka jezera, 310319.
Komemoracija na 28. obljetnicu akcije Plitvice, tijekom koje je 31. ozujka 1991. poginuo hrvatski redarstvenik Josip Jovic, odrzala se danas u Nacionalnom parku Plitvicka jezera. U ime Republike Hrvatske ispred spomenika prvoj zrtvi Domovinskog rata zajednicki su vijenac polozila izaslanstva drzavnog vrha.
Na fotografiji: Premijer Andrej Plenkovic.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Premijer Andrej Plenković

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je u utorak važnost predstojećih  izbora za Europski parlament jer je riječ o smjeru u kojem će ići Hrvatska, dodavši da je Hrvatska demokratska zajednica glede  suverenizma, jača od bilo koje druge hrvatske stranke.

- Nema te stranke koja je više učinila za hrvatsku suverenost, slobodu, snagu države, institucija i ekonomije niti strateške ciljeve - rekao je Plenković na svečanosti obilježavanja 29. obljetnice osnutka organizacije HDZ-a Sesvete.

Suverenost je u biti HDZ-ov koncept, samo što ga drugi sada malo posuđuju, optužujući nas da smo, eto, kao potpali pod utjecaj drugih. Ali ne, HDZ je u tome samo jači i bit će još jači dogodine, kada Hrvatska, nakon 30 godina bude na kormilu EU, naglasio je Plenković.

Naime, na europske će izbore izaći koalicija stranka pod imenom Hrvatski suverenisti, a čine ju Hrast i Hrvatska konzervativna stranka, uz podršku Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj i Hrvatskog bedema poznatog po angažmanu oko pitanja migranata. Kasnije im se priključila i Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS).

Plenković je podsjetio je da će se u Zagrebu u studenom održati kongres Europske pučke stranke, procijenivši da će HDZ nakon uvjerljive pobjede na predstojećim europskim izborima u proporcionalnom smislu sigurno biti među najvećim strankama te političke obitelji na razini cijele Europe. 

Osvrćući se na reforme koje provodi Vlada, premijer Plenković je istaknuo važnost podizanja kreditnog rejtinga Hrvatske od strane agencija Standard & Poor's.

 - Investicijski kreditni rejting bio je jedan od naših ključnih ciljeva u programu HDZ-a za izbore u 2016. godini koji smo i ostvarili točno nakon dvije i pol godine mandata i nakon što je taj kreditni rejting dva puta bio spuštan od Standard & Poor's za vrijeme vlade SDP-a i to za dvije stepenice - i 2012. i 2014. godine - podsjetio je.

Zbog podizanja kreditnog rejtinga Hrvatske, dodao je, vidjet će se koristi ne samo za državu, već i gospodarstvo, poduzetnike i hrvatske građane.

Govoreći o mirovinskoj reformi i inicijativi sindikata  "67 je previše" da se organizira referendum o toj reformi, premijer je rekao kako je netočna "fama o 67 godina" jer do  67. godine ne bi radili oni zaposlenici koji su počeli raditi s 19 ili 20 godina, već oni koji su krenuli kasnije na tržište rada.

Rekao je i kako je zakon, donesen za vrijeme SDP-ove Vlade, predvidio produljenje radnog vijeka do 67. godine.

Plenković je rekao kako je njegova Vlada u mirovinsku reformu išla da bi se povećale mirovine, najavivši da će od 1. srpnja najniže mirovine porasti za više od tri posto.

Podsjetio je da su, među ostalim, umirovljenicima omogućili da se vrate na tržište rada, jer u mnogim industrijama nedostaje radne snage.  Ocijenio je da je mirovinska reforma napravljena na tragu praćenja trendova na tržištu rada zemalja EU.