Potpredsjednik EK: Hrvatska treba provesti arbitražnu presudu sa Slovenijom

Autor:

26.02.2019.

European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici, European Commission Vice-President Frans Timmermans and European Competition Commissioner Margrethe Vestager attend the weekly College of Commissioners meeting in Brussels, Belgium, Februray 6, 2019. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / REUTERS

Pierre Moscovici, socijalist, povjerenik za financijska pitanja, Frans Timmermans, socijalist, potpredsjednik Komisije i Margrethe Vestager, liberal, povjernica za tržišno natjecanje

“Arbitražnu presudu treba provesti”, rekao je u utorak Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije, u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju (STA).

Timmermans je i ranije zagovarao stajalište da, bez obzira na to što je Slovenija nedopuštenim miješanjem protivnim pravilima kompromitirala arbitražni postupak, presudu ad hoc Arbitražnog suda o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije ipak treba provesti.

"To je u osnovi bilateralno pitanje. Zatim, jasno smo rekli da arbitražnu presudu treba provesti. Članice se ne mogu lišiti odgovornosti o reći neka to riješi Komisija. To nije naša uloga", rekao je Timmermans, član nizozemske Laburističke stranke, koji je na europskim izborima kandidat socijalista za predsjednika Europske komisije (Spitzienkandidat).

Na pitanje novinara STA da je "Junckerova Komisija u potpunosti ignorirala mišljenje pravne službe EK, koje potvrđuje povezanost arbitražne presude i europskog prava", nizozemski je političar rekao: "To je pretjerano pojednostavljivanje. Poveznica je u tome da, ako nema jasnoće kad je riječ o granici, tada se pojavljuju poteškoće u politikama EU, kao što je ribarstvo i druge politike. To je poveznica sa zakonodavstvom EU. I to je posljedica nepošitanja presude koju bi dvije strane trebale provesti. Komisija je po tom pitanju bila kristalno jasna i stvarno ne razumijem zašto naše stajalište nije shvaćeno".

Tako je kritizirao obje strane u sporu: Hrvatsku, jer odbija provesti arbitražnu presudu za koju više nego opravdano tvrdi da je kompromitirana, ali i Sloveniju koja uporno tvrdi da bi Komisija trebala prisiliti Hrvatsku da provede presudu.

Slovenija je zbog spora podigla tužbu protiv Hrvatske pred Europskim sudom pravde (ECJ), a slovenski predsjednik Borut Pahor je prošlog četvrtka u Bruxellesu izjavio kako je EU, u slučaju slovensko-hrvatskog spora oko arbitraže o graničnom prijeporu "propustila idealnu priliku da naglasi načelo vladavine prava“ ne stavivši se na stranu Slovenije.

Timmermans je bio jasan i kad je riječ o nedavnim skandaloznim izjavama Antonija Tajanija, predsjednika Europskog parlamenta. On je u Basovizzi kod Trsta pozdravio “talijansku Istru i talijansku Dalmaciju”. Potpredsjednik EK je rekao: "Europska povijest je dio mog života, moje osobnosti. Mrzim kad ju političari instrumentaliziraju i pišu nanovo. A to je napravio Tajani. Ne tražim njegov odstup, ali želim jasno reći da se tome odlučno protivim. Churchill je rekao da su povijest Europe pisale rijeke krvi. Nakon Drugog svjetskog rata smo ostavili rijeke krvi iza sebe. Nemojmo nanovo pisati povijest, morali bismo pisati budućnost Europe. Molim vas, pustite povijest povjesničarima".