PROVJERA ČINJENICA Kandidatkinja Mosta za Europski parlament ne zna tko je kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije 

Autor:

25.02.2019.

Zagreb, 240119.
Trg svetog Marka,Sabor.
Konferencija za medije stranke MOST-a nezavisnih lista.
Na fotografiji: Sonja Cikotic,Tomislav Panenic.
Foto: / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Sonja Cikotić i Tomislav Panenić iz Mosta

Euractiv.hr prati izjave hrvatskih i važnijih europskih političara vezanih uz EU i izbore za Europski parlament te će ih analizirati i ocjenjivati njihovu podudarnost sa stvarnim činjenicama.

Sonja Čikotić, kandidatkinja Mosta na izborima za Europski parlament sudjelovala je u emisiji “Nedjeljom u dva” na HTV-u.

 

“Što se tiče Srbije, njihov napredak će se uvjetovati u poglavljima 23. i 24. zbog niza otvorenih pitanja s tom zemljom”.

 

Činjenice: Posve netočno

Odluku o napretku neke zemlje u pregovorima donosi EK, a konačnu odluku o zatvaranju pojedinih poglavlja donosi Europsko vijeće. Europski parlament na tom planu ima savjetodavnu funkciju. Dakle, moguća zastupnica ne može utjecati na uvjetovanje približavanja Srbije članstvu u EU.

 

“Most neće biti dio EPP-a (Europske pučke stranke)”.

 

Činjenice: Nejasan položaj

Hrvatska javnost je i dalje zakinuta za informaciju u kojem će klubu unutar Europskog parlamenta Most djelovati. Ako to nije EPP, je li to ECR (konzervativci, gdje je Ruža Tomašić) ili EFD, Europa sloboda i izravne demokracije kamo smjera Živi zid? Ili će ostati izvan bilo kojeg kluba, pa tako i bez ozbiljnijeg utjecaja na rad parlamenta?

 

Na pitanje zna li tko je kandidat EPP-a za predsjednika EK, Čikotić nije znala odgovoriti i rekla je kako su “u Mostu fokusirani na hrvatske teme vezano uz Europski parlament”.

 

Činjenice: Zabrinjavajuće nepoznavanje temeljnih podataka

Europska komisija je tijelo koje najbliže surađuje se Europskim parlamentom kojem podnosi prijedloge direktiva i uredbi o kojima se zatim raspravlja. Moguće je i vice versa, da Parlament predlaže Komisiji. Ključna je politika koju dogovore stranački, nadnacionalni klubovi. Riječ je o europskim politikama. Hrvatske teme se raspravljaju u Hrvatskom saboru. Sasvim je suprotan, upućeniji stav Valtera Flege, nositelja liste Amsterdamske koalicije koji je naglasio je važnost izbora za Europski parlament budući da se sve više važnih odluka donose u EU. Dakle, Parlament potvrđuje uredbe koje zatim imaju utjecaj na hrvatske politike.