Sjajan govor Merkel, ali nju već svi gledaju kao “bivšu”

Autor:

15.11.2018.

German Chancellor Angela Merkel awaits the arrival of participants ahead of the 'G20 Compact with Africa' summit at the Chancellery in Berlin, Germany, October 30, 2018. REUTERS/Hannibal Hanschke
REUTERS

Angela Merkel

Više od svega onoga što je njemačka kancelarka rekla, u Bruxellesu se komentira njezina sudbina.

Govor njemačke kancelarke Angele Merkel pred zastupnicima Europskog parlamenta imao bi znatno više odjeka da ona nije prije nekoliko tjedana najavila da se neće kandidirati za šeficu svoje stranke, što je simbolično označilo i početak slabljenja njezine političke moći i u Njemačkoj i u EU.

Govor je, smatraju diplomati u Bruxellesu, bio predvidiv i sjajan, u skladu s onime što se već zna o kancelarki i načelima koje ona zagovara.

Migrantska kriza

I reakcije ovise o već izgrađenim stavovima bilo kritičara, bilo onih koji podržavaju stavove kancelarke. Oni koji žele jaču EU i čuvanje vrijednosti na kojima je izgrađena pozdravili su njezin govor. Merkel smatraju zaslužnom za to što je EU uspjela u proteklih deset godina prevladati mnoge krize, prije svega ekonomsku koja je počela 2008. godine i krizu u eurozoni. Danas je euro jak, sve države članice imaju stabilan rast, nezaposlenost je na najnižoj razini. No, kritičari smatraju da je ona kriva za migrantsku krizu, za podjele unutar EU, pa i za Brexit.

Više od onoga što je Merkel rekla komentira se njezina sudbina jer se sve više sumnja da će ona uopće dočekati kraj mandata kao kancelarka 2021. godine i da će u drugoj polovici 2020., nakon Hrvatske, ona predsjedati Unijom. Ankete pokazuju kako većina Nijemaca želi da ona, nakon što je odlučila da ne želi voditi svoju stranku, preda i mandat kancelarke.

U govoru pred zastupnicima Europskog parlamenta nije rekla ništa novo ni konkretno. Ponovila je da su ugrožene vrijednosti EU kao što su solidarnost i građanske slobode. Pozvala je na osnivanje “istinske EU vojske” koja ne bi bila na uštrb NATO-a, ali je nužna da bi EU bila manje ovisna o drugima. Time je još jednom pokazala kako se slaže i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom po tom pitanju.

- Vremena u kojima smo se mogli oslanjati bezuvjetno na druge su prošla. Moramo se uzdati više u sebe i preuzeti stvari u svoje ruke ako želimo opstati kao europska zajednica - rekla je Merkel. Naravno da se prije svega ovdje misli na SAD koji, pogotovo nakon dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću, šalje signale da neće bezuvjetno pružati zaštitu europskim saveznicima ako oni sami nisu spremni izdvajati veća sredstva za obranu.

Veće jedinstvo

U govoru Angele Merkel bilo je i nekih kontroverznih ideja koje imaju veliku potporu, ali je teško da će uskoro dobiti jednoglasnu potporu svih članica. Takva je i ideja o većem jedinstvu u djelovanju EU na svjetskoj sceni i u vanjskoj politici. Merkel se zalaže za smanjenje broja područja oko kojih se odlučuje konsenzusom i prelazak na kvalificiranu većino, što bi doista olakšalo djelovanje Europske unije na međunarodnoj sceni.

Iako je Merkel pozvala na jedinstvo Unije, puno je pitanja unutar Unije oko kojih to jedinstvo nedostaje. Od Merkel se očekuje, da i odlazeći, pomogne.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version