Slovenska tajna služba potvrdila: Hrvatska je htjela prekinuti arbitražni postupak, a naši su im dužnosnici za to dali priliku

Autor:

23.11.2019.

Stockholm, Svedska, 041109.
Slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor potpisali su arbitrazni sporazum izmedju Slovenije i Hrvatske. Potpisivanju sporazuma u Rosenbadu nazocio je predsjednik svedske vlade Fredrik Reinfeldt, koji je takodjer potpisao sporazum.
Na slici: Jadranka Kosor, Fredrik Reinfeldt i Borut Pahor.
Foto: Joze Suhadolnik / DELO / CROPIX
Joze Suhadolnik / CROPIX

Slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor potpisali su arbitražni sporazum izmedju Slovenije i Hrvatske. Potpisivanju sporazuma u Rosenbadu nazočio je, u ime EU, predsjednik švedske vlade Fredrik Reinfeldt, koji je također potpisao sporazum.

Slovenija se nalazi u politički najčudnijem trenutku u svojoj modernoj povijesti. Na vlasti je koalicija pet lijevo liberalnih stranaka koje nemaju većinu u Državnom Zboru (DZ, parlament). Većinu im je do prije nekoliko tjedana jamčila radikalno lijeva stranka Levica. Ali su se onda posvadili.

Takva situacija predstavlja više nego plodno tlo za političke napade iz opozicije. Ondje je s pravom zaključeno da je najslabija karika sadašnje koalicije Stranka umirovljenika (DeSUS), koju vodi Karl Erjavec, “vječni” ministar još od 2004. godine. Koji se jako zamjerio Janezu Janši jer mu je u prvoj polovici ovog desetljeća okrenuo leđa. A Janša ne prašta. DeSUS je doživio poraz na izborima za Europski parlament i u stranci se konačno stvorila kritična masa koja je rezultirala protukandidatima za čelno mjesto u stranci.

Stoga je KNOVS, Komisija za nadzor obavještajnih i sigurnosnih službi DZ-a, pokrenula istragu legendarnog poraza slovenske diplomacije: hrvatskog presretanja nedozvoljenog razgovora slovenske agentice pri ad hoc Arbitražnom sudu Simone Drenik i slovenskog suca na tom sudu Jerneja Sekolca. U to je doba Erjavec bio ministar vanjskih poslova, ali se uspio izvući od bilo kakve odgovornosti. Na čelu KNOVS-a je Matej Tonin, lider opozicijske stranke Nova Slovenija (NSi). A član je i Janez Janša, “vječni” lider opozicije i predsjednik opozicijske Slovenske demokratske stranke (SDS), veliki prijatelj mađarskog premijera Viktora Orbana.

Nakon niza razgovora, KNOVS je 11. ovog mjeseca objavio dio zaključaka koji je dobio odobrenje da bude javno objavljen. Možete ga pročitati ovdje. Riječ je o 17 stranica izvješća, dok cijeli dokument ima 150 stranica. U nastavku donosimo zanimljive detalje iz dokumenta s tumačenjem.

SOVA (Slovenska obavještajno-sigurnosna agencija) je u travnju 2009. godine počela pripreme za zaštitu komunikacije tijekom arbitražnog postupka. Jadranka Kosor i Borut Pahor, hrvatska premijerka i njezin tadašnji slovenski kolega u Trakošćanu su u srpnju dogovorili arbitražu. To je bio samo završni element dugotrajne diplomatske operacije pa nije čudno da je SOVA u travnju počela pripreme za zaštitu komunikacije. I hrvatska SOA je djelovala na isti način.

Bruno Konjević / CROPIX

Jedan od susreta hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog kolege Boruta Pahora

 

Izvješće KNOVS-a potvrđuje da su slovenski obavještajci obavili vrlo profesionalno svoj posao te obučili sve osobe uključene u proces kako zaštititi komunikaciju. “SOVA je Simonu Drenik višekratno upozorila na mogućnost hrvatskog prisluškivanja”, stoji u izvješću, a obavještajci su slovenskoj agentici rekli neka se “kloni otvorenih komunikacijskih linija”. Drenik se barem u dva slučaja nije pridržavala tih uputa i to je bilo dovoljno hrvatskim službama da dođu posjed ključnih informacija koje su bile dokaz za kompromitiranje arbitražnog postupka. Što je bio izuzetno težak udarac Sloveniji jer i izvješće navodi: “Arbitraža je bila najveći projekt od nacionalnog interesa za Republiku Sloveniju, njezinu vladu i predsjednika Republike”.

PCA / PCA

Karta prema kojoj je Arbitražni sud dodijelio junction Sloveniji prema otvorenom moru preko hrvatskih voda

 

Interesantan je i dio u kojem se navodi kako “financiranje projekta nikad nije bilo dovedeno u pitanje”, ali se navodi i da su sa “sredstvima raspolagali racionalno”. Naime, bilo je to doba recesije kad se Slovenija našla pred ponorom dužničke krize. Neki zaposlenici uključeni u taj projekt su dobivali i poseban honorar uz plaću, ali “KNOVS ne raspolaže informacijom o iznosu honorara”.

“Hrvatska SOA je razgovore između dr. Drenik i dr. Sekolca presrela uobičajenim aktivnostima, kad su razgovarali kućnim fiksnim telefonima u međunarodnom telekomunikacijskom prometu”. Ovo je ključna rečenica izvješća koja svu odgovornost prebacuje upravo na Drenik i Sekolca. Naime, ona je iz svoje kuće u Kranju zvala suca Sekolca u njegov stan u Beču u studenom 2014. i siječnju 2015. godine. Video zapis tih razgovora je objavljen u hrvatskim i srpskim medijima. SOVA je naime jamčila sigurnost razgovora unutar Slovenije, ali to nije mogla kad je riječ o međunarodnim razgovorima. Hrvatski su obavještajci, sada je to više nego razvidno, dobro znali da su Drenik i Sekolec osobni prijatelji te da često razgovaraju telefonom. I trebalo je samo strpljivo čekati trenutak kad će se njih dvoje u jednom od svojih redovitih razgovora prestati biti oprezni i početi razgovarati o osjetljivim pitanjima vezanim uz arbitražu.

KNOVS s vidnom razinom nezadovoljstva zaključuje kako nisu uspjeli doći do informacija o tome tko je sve znao za razgovore Drenik i Sekolca mimo zaštićenih sustava komunikacije o tajnim i osjetljivim podacima koji su bili predmetom arbitražnog postupka. Drenik je na to pitanje tijekom saslušanja odbila odgovoriti tvrdeći da to prelazi ovlasti KNOVS-a. Naime, ta bi informacija mogla dati odgovor na pitanje je li netko iz te skupine ljudi bio “krtica” koja je upozorila hrvatske obavještajce na slabu točke slovenskog komunikacijskog sustava.

Drenik je pak, navodi KNOVS, sama u svibnju 2015. godine upozorila SOVA-u na spornu ulogu Budislava Vukasa, hrvatskog suca u postupku. “Po njezinim informacijama, u više se navrata pokazalo da je bio u kontaktu s hrvatskim vlastima (pravila arbitražnog postupka zabranjuju sucima, koje su imenovale zemlje u sporu,  da nakon završetka iznošenja dokaza i protudokaza budu u kontaktu s vladama svojih zemalja). Navela je kako će Vukas prespavati u rezidenciji hrvatske ambasade (u Haagu). Predložila je da SOVA dokumentira te aktivnosti”. No, slovenski obavještajci nisu u tome uspjeli.

 

U zaključku broj 11 KNOVS ističe najvažniji zaključak slovenske tajne službe: “KNOVS napominje da iz arhivske dokumentacije SOVA-e proizlazi da se Hrvatska tijekom cijelog arbitražnog postupka trudila pronaći rješenje za prekid arbitražnog sporazuma, a najprikladnije rješenje za to bila bi kompromitacija slovenske strane”.

Ovo je izvješće, pa i ovom posljednjom navedenom napomenom, pokazalo da je Slovenija bila svjesna da će se oko arbitraže voditi obavještajni rat. Koji je, zbog nepridržavanja pravila svojih ključnih igrača u postupku, izgubila. A tko izgubi, ima se pravo ljutiti. Pa je stoga Ljubljana nastavila tužbeni postupak protiv Hrvatske pred Europskim sudom. Koji će 11. prosinca ove godine donijeti odluku o tome smatra li se uopće nadležnim za spor između dviju zemalja. U slučaju da se proglasi nenadležnim, Slovenija će biti veliki gubitnik na domaćoj političkoj sceni i to bi se moglo posebno prelomiti preko leđa ministra Erjavca: u doba njegovog vođenja vanjskih poslova je došlo do kršenja sigurnosnih protokola. Što bi moglo dovesti do raspada koalicije i novih izbora.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman vjeruje da je sada stvoren put za rješenja bilateralnog pitanja putem pregovora Hrvatske i Slovenije. 

"Ovo samo može biti pokazatelj da je doista i slovenska strana priznala vlastitu grešku i krivnju. Mislim da je to dobar put da se vratimo za stol i počnemo pregovarati jer je to bilateralno pitanje Hrvatske i Slovenije", rekao je Grlić Radman novinarima u subotu u Zagrebu na Cvjetnom trgu ispred štanda za prikupljanje potpisa aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. 

"S Hrvatske strane postoji dobra volja i uvijek je postojala. Siguran sam da ćemo sa slovenskim susjedima i prijateljima naći odgovarajuće rješenje", rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova. 

Grlić Radman dodaje da je vrijeme da se to pitanje "skine s dnevnog reda jer nas opterećuje". 

 

Sloveniji nakon Europskog suda ostaje još nekoliko pravosudnih instanci za žalbu, ali teško da bi se na njih mogla odlučiti. A još teže da vlada, u kojoj nije Janez Janša, pristane na bilateralne pregovore.

Dakle, pitanje granice će i dalje biti otvoreno između dviju država.