Šuica o konferenciji koja počinje 9. svibnja: 'Ne možemo reći da je sve u redu zato što nije. Sustav ne funkcionira i dužni smo ga promijeniti'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

15.01.2020.

Vice President of Democracy and Demography Dubravka Suica takes the oath of office, on January 13, 2020, at the Court of Justice of the European Union in Luxembourg. (Photo by JOHN THYS / AFP)
JOHN THYS / AFP

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije i koodrinatorica Konferencije Budućnost Europe

Dugoočekivana konferencija 'Budućnost Europe', za čiju je organizaciju zadužena hrvatska povjerenica i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, bila je fokus današnje plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Riječ je o dvogodišnjoj konferenciji čija je glavna zadaća izgraditi temelj za reformu cijele Europske unije bez radikalnog mijenjanja osnivačkih ugovora. Ideja je da se deset godina nakon Lisabonskog ugovora oforme novi institucionalni mehanizmi kojima će se efikasnije odgovoriti na nove izazove poput klimatskih promjena, porasta populizma i nejednakosti između država. Također, konferencija bi trebala približiti institucije EU njezinim građanima i konačno definirati izborni sustav koji je bio kompromitiran propašću modela spitzenkandidata u svibnju.

Svojim bivšim kolegama jutros se obratila i Dubravka Šuica, ovoga puta u ulozi povjerenice Komisije.

- Ne možemo reći da je sve uredu, zato što nije. Sustav ne funkcionira i trebamo ga promijeniti – izjavila je Šuica, najavivši da će Komisija sljedećeg tjedna održati sastanak na kojem će raspravljati o prijedlogu konferencije kojeg će proslijediti Vijeću i Parlamentu.

- Ključne riječi narednih mjeseci bit će 'hrabrost' i 'suradnja', a vi ćete kao demokratski izabrani predstavnici naroda kojem se želimo približiti imati ključnu ulogu u cijelome procesu – zaključila je potpredsjednica Komisije.

Šuica je najavila i da će početak dvogodišnje konferencije biti 9. svibnja 2020. godine, kada će Europa obilježiti 70. obljetnicu Schumanove deklaracije.

Predstavnici Komisije obratili su se i čelnici političkih grupacija u Europskom parlamentu.

Nesuđeni spitzenkandidat Europske pučke stranke, Manfred Weber, istaknuo je da Europska unija kao druga najveća demokracija na svijetu ima dužnost svojim građanima dokazati da se njihov glas čuje.

- Dužni smo reparlamentarizirati Europu i našu demokraciju vratiti na dva temelja; kandidate i program – zaključio je Weber, istaknuvši da je ove godine neuspješno očuvan model spitzenkandidata, a da je Europskoj pučkoj stranci u interesu da se taj sistem očuva tijekom sljedećeg izbornog ciklusa.

Iratxe Garcia Perez, čelnica europskih socijaldemokrata, drži da se institucije EU moraju prilagoditi novim izazovima, zato što Europa ne može postojati bez svojih građana.

- Nismo tu samo kako bismo stvorili zajedničko tržište, već i zajednicu koja je mnogo više od toga – izjavila je, dodavši da Lisabonski ugovor nije dovoljan za pronalazak rješenja suvremenih izazova te da bi ga trebalo nadograditi novim i efikasnijim mehanizmima.

Lider liberalne grupacije Obnovimo Europu Dacian Cioloș smatra da su europski izbori u svibnju dokazali kako građani i dalje vjeruju u projekt EU.

- Europa nije stvorena kako bi služila tehnokratima u Bruxellesu, već potrebama stvarnih građana diljem država članica. Građani su nam dali do znanja da ne zastupamo najbolje njihove potrebe i dužni smo premostiti taj jaz koji je nastao između institucija i biračkog tijela – kazao je Cioloș.

Oduševljenje proeuropski orijentiranih zastupnika izazvao je govor zastupnika grupacije Zelenih Daniela Freunda, koji je istaknuo da je današnja rasprava o 'Budućnosti Europe' najbolji mogući suvenir euroskeptiku Nigelu Farageu, koji posljednji put prije Brexita sudjeluje na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

- Da, pred nama su brojni izazovi, a možda najveći je činjenica da će se ova rasprava paralelno voditi na čak 24 službena jezika EU. Možda uistinu nećemo uspjeti probiti taj 'briselski balon' i približiti se građanima. No, dužni smo barem pokušati – zaključio je Freund zaradivši ovacije prisutnih zastupnika.

Predstavnik radikalno desne grupacije Identitet i Demokracija Macro Zanni, u svom je govoru istaknuo da je konferencija 'najobičniji marketing onih koji se nemaju hrabrosti pogledati u ogledalo i priznati da su sami odgovorni za gubitak povjerenja u institucije EU'.

- Ovaj tip rješenja ide na ruku samo vama koji sjedite u ovoj prostoriji. Građani su svoje rekli na izborima u svibnju, a vi ste se na njihove molbe svjesno oglušili – istaknuo je Zanni.

Sa svojim se kolegom na desnici složio i predstavnik Europskih konzervativaca i reformista Ryszard Antoni Legutko, koji je vladajuće optužio da su u raspravu uključili samo pet od ukupno sedam političkih grupacija Europskog parlamenta.

- Konferencija je običan cirkus čiji se ishod već zna, a konzultacije su samo paravan ideji da se na ishod može utjecati. Pred nama je veliki Korak unaprijed nalik reformi Maoa, prema transnacionalnim listama koje je i sama povjerenica Šuica spomenula u svom govoru – izjavio je Legutko.

Ujedinjena ljevica poziva na radikalne reforme i borbu protiv klimatskih promjena, zato što se inkrementalnim pomacima neće pravovremeno odgovoriti na suvremene izazove.

Rezoluciju u cijelosti pročitajte ovdje.