U raspravi o humanitarnoj krizi na hrvatskoj granici sudjelovali samo zastupnici HDZ-a

Autor:

  • Tea Trubić Macan

13.02.2020.

Bihac, 221019.
Oko 1000 migranata jos uvijek je smjesteno u kampu Vucjak kod Bihaca.
Na fotografiji: Migranti u kampu.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Migranti u kampu Vučjak kod Bihaća

Jučer navečer se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održala oštra rasprava o humanitarnoj situaciji na vanjskim granicama EU, na kojoj su zastupnici iz redova lijevih i zelenih grupacija prozivali Hrvatsku za nehumano postupanje prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Prema informacijama Kluba zastupnika Europske pučke stranke, u jučerašnjoj je raspravi od hrvatskih europarlamentaraca sudjelovalo samo četvero zastupnika iz redova HDZ-a.

- Pitanje nezakonitih migracija je od nacionalne važnosti zato što utječe na sigurnost hrvatskih građana i naš ulazak u zonu Schengena, pa je nejasno i neprihvatljivo da zastupnici iz redova SDP-a nisu željeli reći svoje mišljenje dok su članovi njihovog Kluba neutemeljeno blatili Hrvatsku pred europskom javnošću – stoji u službenom priopćenju zastupnika Karla Resslera.

Podsjećamo, zastupnica Tineke Strik je u ime grupacije Zeleni izjavila kako je prošloga tjedna tijekom posjeta hrvatskoj granici s Bosnom i Hercegovinom bila šokirana nakon što je čula potresna svjedočanstva tamošnjih migranata te je pozvala Europsku komisiju da protiv tih navoda provede istragu.

Stožer zastupnice Ruže Tomašić, koja pripada grupaciji Europskih konzervativaca i reformista, objasnio je kako je ona u nekoliko prilika sudjelovala u raspravi o humanitarnoj krizi na hrvatskoj granici, pa za sinoćnju raspravu nije dobila pravo na alokaciju vremena govora od svog kluba zastupnika.

- Zastupnica je uvjerena da su kolege iz HDZ-a vjerodostojno branile hrvatske nacionalne interese – stoji u objašnjenju.

S druge strane, zastupnik Valter Flego iz redova liberalne grupacije Obnovimo Europu smatra da dio zastupnika u Europskom parlamentu još uvijek nije zaboravio sramotnu izjavu bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je svojedobno opravdala “korištenje malo sile i ilegalnih praksi”.

- Nažalost, nisam imao prilike sudjelovati u raspravi, ali moj stav je tu jasan. Zalažem se prije svega za humanost i zaštitu svakog živog bića. Činjenica je da je politika EU prema migrantima još uvijek nejasna, pa smatram da Hrvatska ima idealnu priliku tražiti zajedničko rješenje tijekom predsjedanja – kazao je Flego, dodavši da “nikakvo nasilno odvraćanje migranata ne može biti prihvatljivo”.

Unatoč tome što smo upit poslali i zastupnicima iz redova SDP-a i grupacije neovisnih, od njihovih suradnika još uvijek nismo dobili objašnjenje.