Uoči Međunarodnog dana žena, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj podržao je Forum Saveza za rodnu ravnopravnost

Autor:

  • Promo

02.03.2020.

PRESS

Politike ravnopravnosti od izrazite su važnosti za zemlje članice Europske unije.

Stoga je ove godine Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj podržao Forum Saveza za rodnu ravnopravnost koji će se održati u četvrtak, 5. ožujka, u Kući Europe u Zagrebu. Posebnom video-porukom okupljenima će se obratiti i Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

Savez za rodnu ravnopravnost čini grupa kompanija koje su se okupile prije godinu dana te na konferenciji 'Ravnopravnost je bolja za sve' kompanije, na inicijativu IKEA Hrvatska, potpisale Izjavu kojom se obvezuju trajno zalagati za povećanje broja žena na rukovodećim i drugim mjestima, jednake plaće za jednaki rad žena i muškaraca, te jednake mogućnosti napredovanja i zapošljavanja.

Forum Saveza za rodnu ravnopravnost će otvoriti Diana Madunic, Veleposlanica Kraljevine Švedske, a okupljenima će se obratiti i Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Sabina Glasovac, predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova te Helena Štimac Radin, ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova.

Članice Saveza koje čine AstraZeneca, Atlantic Grupa, Coca-Cola HBC Hrvatska, IKEA Hrvatska i Tele2 će u panelu u kojem će prisustvovati čelnici tih kompanija, predstaviti svoj rad u proteklih godinu dana te prikazati rezultate implementacije poslovnih politika koje potiču inkluzivno ponašanje, suzbijanje diskriminacije i rodnu ravnopravnost.

Neki od pozitivnih primjera koje su kompanije razvile u proteklih godinu dana su slobodan dan roditeljima djece starosne dobi do 15 godina za prvi dan vrtića i škole, omogućavanje roditeljima koji su koristili roditeljski dopust da prvih mjesec dana po povratku na radno mjesto rade samo pola ranog vremena, uz punu plaću. Također, uvedene su edukacije koje pomažu u osvještavanju zaposlenika u svezi dokidanja različitih stereotipa i predrasuda, poticanje rodne ravnopravnosti prilikom regrutiranja novih i promoviranja postojećih zaposlenika kao i poticanje umrežavanja žena s ciljem boljeg poznavanja poslovnih prilika.

Od 5. ožujka, Savez će brojati i sedam novih članica: Bisnode, Combis d.o.o., Erste banka, Hanza Media, Hauska & Partner IBM Hrvatska i Ilirija Biograd. Na događaju će predstavnici navedenih kompanija svečano potpisati Izjavu Saveza za rodnu ravnopravnost.

Europski parlament nizom prijedloga i rezolucija daje svoj doprinos ostvarenju ravnopravnosti žena i muškaraca. Tako su nedavno zastupnici pozvali članice na mjere za jačanje ekonomskog i političkog osnaživanja žena. To uključuje njihovu veću zastupljenost na tržištu rada, veću potporu ženskom poduzetništvu, smanjenje razlika u plaćama i mirovinama, zalaganje za jednaku podjelu odgovornosti u kućanstvu, promicanje obrazovanja djevojčica te njihovo poticanje da se zapošljavaju u STEM području.

Uz Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, podršku Savezu za rodnu ravnopravnost pružili su Švedsko veleposlanstvo, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj i Hanza Media.