Europska unija riješila sve probleme međunarodnih parova i u Hrvatskoj

Autor:

  • Jasmina Tomašević

29.01.2019.

Two couple have bouquet at the sunset beach
Getty Images

Ilustracija

Od danas su na snazi nova pravila Europske unije kojima će se jasnije urediti imovinski režimi međunarodnih parova u Europi.

Uredba će se primjenjivati u 18 država članica uključujući i Hrvatsku. S obzirom da sve više i više ljudi sklapa međunarodne brakove ili partnerstva, Unija je odlučila postaviti jasna pravila potrebna za pravno rješavanje imovinskog pitanja nakon smrti jednog od partnera, te u slučajevima rastave braka ili razilaženja. Novim pravilima okončava se postojanje paralelnih zakona po pitanju imovinske raspodjele koji se različito primjenjuju u različitim državama EU-a.

Svih 28 država članica EU prepoznaje bračnu zajednicu kao pravno reguliranu instituciju, dok je u 9 država ta institucija otvorena i za istospolne partnere. Države koje priznaju istospolnu bračnu instituciju su Nizozemska, Belgija, Francuska, Danska, Luksemburg, Ujedinjenja Kraljevina, Španjolska, Švedska i Portugal. Hrvatska je među onim zemljama koje uz bračnu zajednicu prepoznaje i registrirano partnerstvo, potonje je otvoreno i za istospolne parove.

Uredba sadrži pravila o nadležnosti nacionalnih sudova koji će pomagati parovima s imovinskim upravljanjem u slučaju rastava ili smrti. Također razjašnjava koje nacionalno pravo ima prednost u slučajevima moguće primjene pravila više zemalja, te osigurava da se presuda po pitanju imovine donesena u jednoj državi prizna i izvrši u drugoj državi članici.

Prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans smatra kako je donošenje novih pravila temeljenih na zajedničkoj suradnji 'dobra vijest' za međunarodne parove kojima je time pružena sigurnost. Povjerenica EU-a za pravosuđe Vera Jourova također pozdravlja novu Uredbu prema kojoj će '16 milijuna međunarodnih parova imati korist te će se uštedjeti oko 350 milijuna eura pravnih troškova'. Nova Uredba nije donesena jednoglasno, a države u kojima će se primjenjivati su Belgija, Bugarska, Češka, Njemačka, Grčka, Španjolska, Francuska, Hrvatska, Italija, Cipar, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Austrija, Portugal, Slovenija, Finska i Švedska.

Države koje nisu pristale na nova pravila nastavit će primjenjivati svoja nacionalna prava u slučajevima prekograničnih bračnoimovinskih sporova. Jourova je pozvala i ostale države članice da se 'pridruže pojačanoj suradnji radi dobrobiti svih međunarodnih parova u Uniji'.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version