Hrvatska pošta pod istragom zbog kršenja GDPR-a

Autor:

24.01.2019.

Zagreb, 081217.
Hrvatska posta pustila je u Branimirovoj u rad novi sustav za automatsko sortiranje posiljki, u koji je ulozila 62 milijuna kuna.
Na fotografiji: zgrada poste u Branimirovoj.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Ilustracija; zgrada Hrvatske pošte

Državna tvrtka našla se na optuženičkoj klupi zbog, čini se, neprimjerenog korištenja osobnih podataka u svojem programu vjernosti.

Želite selfie stick?

Kišobran?

Zvučnik?

Nema problema - učlanite se u program vjernosti Hrvatske pošte i skupljajte bodove, a kad ih prikupite dovoljno, jednostavno ih zamijenite za neki poklon iz “poštanskog izloga” te sretni idite kući.

Učlanjenje je besplatno, u smislu da ne trebate za njega izdvajati novac, ali nešto ipak morate pružiti Hrvatskoj pošti - privatne, osobne podatke, zbog čijeg će prikupljanja i obrade Hrvatsku poštu uskoro posjetiti Agencija za zaštitu osobnih podataka jer je zaključila da ova državna tvrtka od građana prekomjerno prikuplja osobne podatke.

Sporna pristupnica

Konkretnije, da bi se korisnik učlanio u loyalty program “Moja pošta”, dužan je u nekom od poštanskih ureda ispuniti pristupnicu, a u njoj će, pak, biti obvezan ostaviti i nešto svojih osobnih podataka.

Ime, prezime, datum rođenja te podaci za kontakt (e-mail adresa i broj telefona) uobičajene su informacije, no Hrvatska pošta, uz sve to, učlanjenje u program uvjetuje i davanjem podataka o broju članova kućanstva i njihovoj starosti, potom se traži informacija o radnom statusu (korisnik može zaokružiti jedan od četiri ponuđena odgovora - zaposlen, u mirovini, student ili ostalo), a slijedi i informacija o stručnoj spremi svakog pojedinog potencijalnog člana programa, kao i podatak o spolu.

Kako bi i zašto ovi podaci bili važni za realizaciju programa, u pristupnici se ne pojašnjava, ali se redakciji Jutarnjeg lista zato obratio jedan skeptični čitatelj sa sumnjom da Hrvatska pošta baš najbolje ne prati odredbe GDPR-a, odnosno Opće uredbe o zaštiti podataka.

To su nam potvrdili i u Agenciji za zaštitu osobnih podataka, iz koje napominju da Opća uredba o zaštiti osobnih podataka propisuje da podaci koji se prikupljaju moraju biti primjereni, relevantni te ograničeni na ono što je nužno u odnosu na svrhu zbog koje se obrađuje.

“U slučaju prikupljanja osobnih podataka od strane Hrvatske pošte u svrhu realizacije programa vjernosti, dostatno bi bilo prikupiti najnužniji opseg osobnih podataka korisnika kao što su identifikacijski i kontakt-podaci, dakle ime i prezime, adresa stanovanja, godina rođenja te eventualno datum rođenja, e-mail adresa i broj telefona ili mobitela. Imajući u vidu navedenu svrhu prikupljanja osobnih podataka, držimo kako je prekomjerno prikupljati podatke koji se odnose na broj članova kućanstva, spol korisnika, radni status te stručnu spremu”, pojašnjavaju iz Agencije uz napomenu da će sukladno zakonskim odredbama detaljnije ispitati obradu osobnih podataka kako bi se ustvrdilo u kojoj je mjeri prikupljanje u skladu s odredbama Opće odredbe o zaštiti osobnih podataka.

Iz Hrvatske pošte u međuvremenu tvrde da im se Agencija službeno još nije obratila, ali i da je članstvo u programu vjernosti dobrovoljno.

Osim toga, iz ove državne tvrtke napominju da svaka pristupnica programu sadrži dvije vrste podataka: obavezne i neobavezne.

“Obavezni podaci su ime, prezime, OIB, datum rođenja i adresa. Ostali podaci nisu nužni te ih korisnici ne moraju ispuniti. Poput niza drugih tvrtki, podatke prikupljene kroz program vjernosti koristimo kako bismo našim korisnicima pružili najbolje moguće korisničko iskustvo te im omogućili posebne ponude koje odgovaraju njihovim interesima. Napominjemo da je u prijavnici potrebno označiti polje ako korisnik želi primati takve, posebno kreirane ponude. Uz privolu na dostavu posebnih ponuda, korisnik može odabrati i željeni kanal komunikacije putem kojeg ih želi primati. Dakle, korisnici daju privolu i za sudjelovanje u programu i za primanje posebnih ponuda”, tvrde u Hrvatskoj pošti.

Bez promjena

Pa ipak, pristupnica koju su novinari Jutarnjeg lista prošlog tjedna preuzeli u poštanskom uredu sadrži samo jedan tip podataka - obvezne - a u njih pripadaju i podaci o stručnoj spremi, radnom statusu, broju članova kućanstva, spolu i ostalome.

Isto je zaključila i Agencija za zaštitu osobnih podataka, pa sada treba čekati da se i službeno obrati Pošti.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version