Komisija zagovara da se isplata sredstava iz proračuna vezuje uz stanje vladavine prava u zemlji članici

Autor:

  • Karla Juničić

23.01.2020.

Zagreb, 151019.
Ministarstvo pravosudja.
Ministar Bosnjakovic dao izjavu oko slucaja grupnog silovanja u Zadru. Na fotografiji: Drazen Bosnjakovic. Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković

Države članice vrlo su aktivno raspravljale o vladavini prava, budućnosti pravnog sustava, edukaciji na području pravosuđa te poboljšanju građanskih i trgovačkih prava, objasnio je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji Dražen Bošnjaković, hrvatski ministar pravosuđa.

Sastanak neformalnog karaktera, što znači da se na njemu nisu donosile odluke, okupio je ministre pravosuđa iz država članica EU te je ujedno bio prvi sastanak na ministarskoj razini koji se održao u Zagrebu u sklopu hrvatskog predsjedanja EU.

Bošnjaković je tijekom konferencije najavio da će nova Europska komisija izraditi dokument i strateške smjernice za poboljšanje slobode, sigurnosti i pravde u Europskoj uniji, kojem će prethoditi objava izvješća o stupnju vladavine prava u državama članicama. Glede edukacije, raspravljali o potrebi da se ona ‘’podigne na međunarodnu razinu’’ te da se ‘’pravosudni sustav modernizira’’ upotrebom novih digitalnih tehnologija - rekao je Bošnjaković.

Didier Reynders, europski povjerenik za pravosuđe, izrazio je čestitke hrvatskom predsjedništvu i ministru pravosuđa na organizaciji prvog sastanka tijekom predsjedanja.

- Iznimno je važno to što želimo unaprijediti i modernizirati pravosudni sustav, sustav e-pravosuđe mora se u potpunosti digitalizirati, za što će biti potrebna i umjetna inteligencija - rekao je Reynders, naglasivši važnost zaštite građanskih prava u EU, za što postoje i institucije i agencije poput Eurojusta i novog europskog ureda javnog tužitelja.

Mjesto glavne europske tužiteljice pripalo je Lauri Codrui Kövesi, koja je također prisustvovala jučerašnjem sastanku. Zbog njene borbe protiv korupcije u Rumunjskoj lider socijaldemokratske stranke i premijer, Liviu Draganea, završio je u zatvoru. Njeno iskustvo u borbi protiv korupcije u Rumunjskoj, prema mišljenju mnogih europskih službenika, prijeko je potrebno za rješavanje kriminalnih slučajeva u Europskoj uniji, osobito onih koji se odnose na zlouporabu sredstava iz EU proračuna, korupcije i pranja novca, čime će se i baviti novi ured europskog tužitelja.

Vladavina prava bila je jedna od gorućih tema jučerašnje tiskovne konferencije, posebice zbog pokretanja procesa Članka 7 protiv Poljske i Mađarske, koji bi mogao rezultirati suspenzijom njihova glasačkog prava u EU. Vladavina prava jedno je od temeljnih vrijednosti Europske unije, a aktivacija Članka 7 krajnje je rješenje za države koje nisu ispoštivale ni minimalne zahtjeve za njenom uspostavom niti se osvrnule na upozorenja iz Bruxellesa.

Na pitanje novinara hoće li se tijekom hrvatskog predsjedanja ubrzati proces protiv dviju država, Bošnjaković nije dao potpuni odgovor. Ipak, Reynders je najavio današnji sastanak s ministrom pravosuđa Poljske kako bi analizirali trenutačno stanje na području neovisnosti sudstva.

- Postupci idu sukladno pravilima EU (...) pokušat ćemo ubrzati teme koje ovise o nama - rekao je ministar pravosuđa.

Didier Reynders najavio je da će se, kad je u pitanju vladavina prava, uspostaviti novi mehanizam na razini EU koji bi podrazumijevao da se u novom europskom proračunu isplata sredstava veže uz stanje vladavine prava.

Također, Bošnjaković je izrazio žaljenje što je Hrvatska, prema trenutačnom indeksu o stupnju vladavine prava Transparency International, pala za 13 mjesta.

- Moram izraziti žaljenje zbog toga što smo pali na toj ljestvici, mijenjali smo načine imenovanja sudaca i pravnika, izražavam žaljenje što u javnosti nije prepoznat - rekao je Bošnjaković.