Promjena sata ukida se od 2021. godine

Autor:

04.03.2019.

Zagreb, 290313.
Ilustracija za ljetno racunanje vremena. Hrvatska i ostatak Europe u noci s 30. na 31. ozujka vraca se na ljetno racunanje vremena. Kazaljke na satu tada ce trebati pomaknuti jedan sat unaprijed (s dva sata na tri sata ujutro).
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

Za tri tjedna mijenjat ćemo vrijeme iz zimskog u ljetno

Odbor za promet i turizam Evropskog parlamenta u ponedjaljak je s 23 glasa za i 11 protiv izglasao da se 2021. godine ukine ljetno i zimsko računanje vremena.

Prema prijedlogu Odbora, posljednje pomicanje sata u zemaljama članicama EU bilo bi posljednje subote u ožujku za dvije godine. Za one članice koje odluče da će trajno zadržati ljetno vrijeme, dakle ono u kojem je vrijeme jedan sat ispred sunčanog. One ostale članice, koje odluče zadržati zimsko vrijeme, dakle ono u kojem se mjerenje vremena poklapa sa sunčevim, posljednji će put pomicati kazaljke zadnje nedjelje u listopadu 2021. godine.

Tako je prihvaćena odluka Europske komisije da se ukine pomicanje sata, ali je provedba odgođena za dvije godine. Odbor želi da članice EU koordiniraju svoje odluke jedna s drugom, a Komisija bi trebala ocijeniti odluke svake članice kako bi se osiguralo da prihvaćanje ljetnog vremena u nekim zemljama, a zimskog u drugima ne bi imalo negativan utjecaj na funkcioniranje unutarnjeg tržišta.

Ako Komisija zaključi da bi predložena prihvaćanja zimskog ili ljetnog vremena moglo značajno i trajno naštetiti funkcioniranju jedinstvenog tržišta, moći će podnijeti zahtjev za još jednom odgodom roka za ukidanje pomicanja sata ali na najviše 12 mjeseci.

Ovu odluku sada treba prihvatiti Europski parlament na plenarnoj sjednici te se kreže u raspravu s Vijećem ministara.

Komisija je, tijekom javne rasprave, dobila 4,6 milijuna odgovora vezanih uz promjenu vremena: samo 16 posto pristiglih zahtjeva je tražilo da se nastavi s promjenom zimskog i ljetnog vremena. Pomicanja kazaljki je prvi put uvedeno 1980. godine.