Slovenija na granicu s Hrvatskom poslala 1000 policajaca

Autor:

02.06.2020.

Harmica, 121115.
Slovenski specijalci nesto prije podneva povukli su se do mosta na Sutli u namjeri da obrane zicanu ogradu no s hrvatske strane nitko je nije dosao ukloniti. Na fotografiji: Slovenski policajci.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Slovenska policija na granici s Hrvatskom

“Započinje pooštrena kontrola državne granice s Hrvatskom”, stoji u priopćenju koje je objavila slovenska policija. Tu je naredbu donio Anton Travner, v. d. generalnog direktora policije zbog “povećanja sigurnosne problematike na slovensko-hrvatskoj granici”.

Izvori iz slovenski policije navode da su u posljednja dva tjedna je u prosjeku u sedam dana na granici zaustavljeno 220 osoba. Cilj im je bila Italija.

Prema navodima slovenske policije riječ je o kontroli koja će trajati od 2. do 5. lipnja i to na područjima policijskih uprava Ljubljana, Novo Mesto i Koper. Osim postojećih patrola, u nadzoru će sudjelovati dodatnih 1000 policajaca koji će koristiti sva tehnička sredstva koja imaju na raspolaganju. “Kao i do sada, pripadnici Slovenske vojske nastavit će pružati pomoć policijskim službenicima”, navodi se u priopćenju.

Razlog za ovakav korak je vidljiv porast broja migranata na balkanskoj ruti što, navode u policiji, za posljedicu ima dodatni pritisak na slovensku granicu. “Svrha kontrole je dati do znanja migrantima i organizatorima nezakonitih prelaska granice da se pokušaj prelaska preko Slovenije ne isplati”, poručuje policija hrvatske sjeverne susjede.

Kako prenosi ljubljansko Delo, na granicu će biti raspoređeni policajci s konjima, vodiči pasa te specijalizirana jedinica za nadzor državne granice kao i posebna policijska jedinica. Pored toga, pozvan je veći broj rezervnih policajaca.

Prema službenim podacima, na granici je u prva četiri mjeseca ove godine zaustavljeno 2394 migranta.

Tagovi/Tags: