Usvojena Rezolucija Biljane Borzan o pravima žena na Zapadnom Balkanu

Autor:

  • Jasmina Tomašević

23.01.2019.

EU / European Union 2014 - source:EP

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan

Tijesnom većinom na vrlo napetom glasovanju u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta usvojena je Rezolucija o pravima žena na Zapadnom Balkanu. Glavna autorica rezolucije i Izvjestiteljica Europskog parlamenta za prava žena na Zapadnom Balkanu je hrvatska zastupnica Biljana Borzan, navodi Ured eurozastupnice u priopćenju za medije.

- Ova Rezolucija mi je iznimno važna. Već godinama nastojim da žene s Balkana budu prioritet Europskog parlamenta i iznimno mi je drago što je većina mojih zahtjeva, koje sam izradila s nizom nevladinih organizacija iz regije, usvojena - izjavila je Biljana Borzan.

Rezolucija je prvi dokument nakon  pet godina u kojem Europski parlament izražava svoje preporuke za veća prava žena državama iz regije.

 Tim dokumentom predlaže se čitav niz mjera koje bi trebale pomoći u postizanju apsolutne ravnopravnosti žena u zemljama gdje se nažalost još uvijek bilježe gruba kršenja njihovih prava. Rezolucijom su zahvaćene Albanija, Kosovo, Srbija, Crna Gora, Makedonija te Bosna i Hecegovina.

- Najviše sam se koncentrirala na zaštitu žena od nasilja. Nažalost, nasilje je gorući problem u regiji. Nedovoljno je sigurnih kuća, imamo nekvalificirane djelatnike za tretman žrtava, sporo pravosuđe, i što je najgore, primjere neprijavljivanja slučajeva nasilja. Takozvano tradicionalno poimanje rodnih uloga ugrožava žene u svim poljima života. To je iznimno veliki problem u regiji, a povezan je naravno i sa potpredstvaljenošću žena u ekonomskom i političkom životu - ističe naša eurozastupnica.

Borzan se u rezoluciji osvrnula na lošu poziciju žena na tržištu rada. Premda su, kako je rekla, žene koje se školuju uspješnije od muških kolega, na tržištu rada su u puno lošijoj situaciji, trpe zlostavljanje, a uz to najčešće preuzimaju brigu o djeci i starijim članovima obitelji.

Teme spolne nejednakosti koja se odražava na ekonomski status žena dotaknuli su se i na ovogodišnjem Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. Podsjetimo, prema istraživanju Oxfama zbroj godišnjeg neplaćenog rada žena u području skrbi iznosi preko 10 bilijuna dolara, što je za 43 puta više od godišnjeg prometa tvrtke Apple.

Također,Oxfam je naveo kako je spolna nejednakost stvar političkog izbora te su pozvali mjerodavne na konkretne mjere.

Ova Rezolucija svakako je hvale vrijedan korak prema smanjenju nejednakosti žena u društvu.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version