Vasilić (PGS): 'I male stranke mogu sudjelovati na EU izborima'

Autor:

06.02.2019.

Zagreb, 300119.
Aneks sporazuma o zajednickom nastupu na izborima za EU parlament 2019. potpisali su predsjednici stranaka Amsterdamske koalicije PGS, HSS, GLAS, IDS te HSU koja je tako i formalno pristupiti tom savezu.
Na fotografiji: Kreso Beljak, Silvano Hrelja, Anka Mrak Taritas, Boris Miletic, Darijo Vasilic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Amsterdamska koalicija potpisala aneks sporazuma o zajedničkom nastupu na izborima za Parlament EU, s lijeva na desno Krešo Beljak (HSS), Silvano Hrelja (HSU), Anka Mrak Taritaš (GLAS), Boris Miletić (IDS) i Darijo Vasilić (PGS)

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić u srijedu je rekao kako je važno da i male stranke pokažu svoj koalicijski potencijal i da mogu sudjelovati na europskim izborima te izvijestio da će kandidatkinja PGS-a na listi Amsterdamske koalicije za izbore za Europski parlament biti Tea Mičić Badurina.

Vasilić je naveo kako je Mičić Badurina, 36-godišnja magistrica ekonomije, 'pola svog života u politici'. Dugogodišnja je članica PGS-a, riječka gradska vijećnica i bivša županijska vijećnica skupštine Primorsko-goranske županije, sada na dužnosti zamjenika predsjednika PGS-a.

Uz to, vrlo je aktivna u djelovanju građanskih udruga i inicijativa na polju ljudskih prava, dodao je.

Ustvrdio je i da je Amsterdamska koalicije trenutno druga po snazi oporbena snaga u zemlji te da očekuju odličan rezultat na europskim izborima - najmanje dva osvojena zastupnička mjesta.

'Vlada nastavlja centralizaciju'

Tea Mičić Badurina ocijenila je da je centralizacija jedan od većih problema u Hrvatskoj i koju, kako je rekla, nastavlja provoditi i sadašnja vlada. Kao primjer je istaknula inzistiranje na plutajućem LNG terminalu kod Omišlja unatoč protivljenju lokalne i regionalne zajednice te odbijanje ukidanja naplate mostarine na Krčkom mostu.

- Ova vlada pokazuje nezainteresiranost prema ovoj županiji i djeluje protiv volje građana - rekla je Mičić Badurina. Decentralizacija je jedini uspješan model razvoja, ustvrdila je.   

Ustvrdila je da Amsterdamska koalicija vidi Hrvatsku kao otvoreno i građansko društvo te je članicama koalicije zajednička nit vodilja zdrav razum. Na pitanje u kojem bi klubu zastupnika u Europskom parlamentu djelovala, ako bude izabrana, Mičić Baurina je rekla da je to ALDE, Savez liberala i demokrata za Europu.

Darijo Vasilić je, na pitanje koje je mjesto na listi Amsterdamske koalicije predviđeno za PGS, kazao da to još nije utvrđeno, ali da očekuju peto ili šesto mjesto, temeljem dosadašnjih razgovora. No, to nije presudno, rekao je, zbog mogućnosti prolaska i putem preferencijalnih glasova.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version