Velika očekivanja prebačena su za njemačko predsjedanje EU

Autor:

03.01.2020.

Zagreb, 180519.
Vlada Republike Hrvatske.
Zajednicka konferencija premijera Andreja Plenkovica i kancelarke Angele Merkel.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije svakako je čast i prilika za promociju, što bi trebalo iskoristiti.

Kako nakon nas predsjedanje preuzima Njemačka, tako su se i velika očekivanja prebacila na drugu polovicu godine. To je dobro za Hrvatsku jer bi u slučaju velikih očekivanja dojam o uspjehu na kraju bio manji. Zato će uz realne ciljeve i realna očekivanja predsjedanje biti uspješno. Pripreme s tehničke i logističke razine odrađene su na vrijeme i nadajmo se da oko toga neće biti ozbiljnijih propusta. Prvi test toga bit će već sljedeći tjedan kada u Zagreb dolazi i cijeli sastav Europske komisije, ali, što je gotovo jednako važno, i skupina odabranih briselskih dopisnika iz država članica koje tradicionalno u goste poziva vlada države koja predsjeda.

Uz sve prioritete koji su navedeni u programu predsjedanja, dvije stvari će najčešće biti u fokusu javnosti tijekom predsjedanja. Prva je rasprava o višegodišnjem financijskom okviru EU za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Drugo je proširenje Europske unije. Kako god mi gledali na sebe, drugi vide Hrvatsku kao dio regije zapadnog Balkana i zato će se tema proširenja češće nametati. I Hrvatska nema ništa protiv toga jer je u našem interesu napredak u tom procesu s obzirom na važnost koju stabilnost susjedstva u svakom smislu ima za nas. Ali ni tu ne treba imati prevelika očekivanja s obzirom na to da je Hrvatska samo “pošteni posrednik” tijekom predsjedanja, stavlja teme kao prioritet, održava summite, no odluka o tome je zajednička pa nije realno očekivati neki veliki preokret kada se zna skeptični stav Francuske, Nizozemske i nekih drugih država članica.

Kad je o višegodišnjem proračunu EU riječ, tu bi svaki napredak, čak i bez konačnog dogovora, tijekom našeg predsjedanja bio uspjeh. To je pitanje tako teško, a podjele između država članica i institucija EU tako velike, da nitko i ne očekuje dogovor tijekom prve polovice ove godine. Zato će u tom pitanju naše predsjedanje biti priprema terena za konačno rješenje tijekom njemačkog predsjedanja.