Žalac umjesto Šuice kandidatkinja HDZ-a za povjerenicu Komisije?

Autor:

29.11.2018.

CROPIX

Dubravka Šuica (lijevo) i Gabrijela Žalac (desno)

Žalac ima više šanse jer obnaša dužnost ministrice za fondove Europske unije, a i članica je Predsjedništva HDZ-a.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac ili eurozastupnica Dubravka Šuica?

Jedna od ove dvije HDZ-ove istaknute članice mogla bi postati nova hrvatska povjerenica kada 31. listopada iduće godine istekne mandat aktualnom sastavu Europske komisije, neslužbeno doznajemo od sugovornika iz HDZ-a.

Procedura

Obje HDZ-ovke bliske su predsjedniku stranke i Vlade Andreju Plenkoviću. Šuica je i istaknuta zastupnica Europskog parlamenta te s tim iskustvom sasvim sigurno ima šansu postati europska povjerenica koju će predložiti Hrvatska, ali kako kažu naši sugovornici u HDZ-u, Gabrijela Žalac možda u ovoj konstelaciji ipak ima više šanse preuzeti tu odgovornu funkciju jer trenutačno obnaša dužnost ministrice za fondove EU, a i članica je Predsjedništva HDZ-a. Treba reći da se Žalac sve više pojavljuje u društvu premijera, pa tako danas putuje s njim u Bratislavu, gdje će sudjelovati na sastanku na visokoj razini zemalja “Prijatelja kohezije” na kojem će se raspravljati o prioritetima novog višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije.

S druge strane, Šuica se i prije spominjala kao moguća kandidatkinja za europsku povjerenicu, o čemu smo i mi pisali, dok je ime Gabrijele Žalac tek nedavno počelo kružiti među HDZ-ovcima i sasvim je sigurno da nijedna od njih dvije neće odbiti ponudu premijera kada ona službeno stigne.

Hrvatska ima svog aktualnog povjerenika Nevena Mimicu kojeg je predložila tadašnja SDP-ova Vlada nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju i nakon prvih održanih domaćih izbora za Europski parlament. Mimica je dobio resor međunarodne suradnje i razvoja, što je ipak manje važno područje za države članice EU. Naime, kako nam kažu naši eurozastupnici, važniji se resori raspodijele među utjecajnijim državama članicama poput Njemačke, Francuske i Italije, dok manje važni resori pripadnu manje utjecajnim državama. Proces je takav da svaka država članica predlaže svog kandidata za mjesto povjerenika u Europskoj komisiji, a predsjednik Komisije se bira iz redova najjače političke grupacije u parlamentu. Predsjednik odabire potpredsjednike i povjerenike na temelju prijedloga država članica EU, a popis kandidata moraju odobriti svi čelnici država i vlada EU, koji se sastaju u okviru Europskog vijeća. Svaki kandidat mora izaći na saslušanje pred nadležni parlamentarni odbor iz njegova resora, članovi odbora glasovanjem odlučuju je li im neki kandidat prihvatljiv, a nakon što prihvate 27 kandidata, Europski parlament glasuje o timu povjerenika. Na kraju povjerenike imenuje Europsko vijeće. Europska komisija uz svojeg predsjednika ima i prvog potpredsjednika, još četiri potpredsjednika te visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, koji u pravilu dolazi iz redova one grupacije koja nema predsjednika. Velika je vjerojatnost da će Europska pučka stranka ponovno dati predsjednika, a Socijalisti visokog predstavnika za vanjsku politiku.

Moćniji resor

Prednost Hrvatske ipak će biti u tome što će vjerojatno kandidirati ženu pa je moguće, kažu naši sugovornici, da će shodno tome dobiti i moćniji resor jer EU propagira ravnopravnost spolova i veću uključenost žena na odgovornim funkcijama.

- Sigurno nećemo dobiti vanjske poslove jer će se tražiti netko tko nije toliko povezan s regijom, zbog proširenja na zapadni Balkan. Proces odabira resora nije baš transparentan i uvijek jake države za sebe izlobiraju najbolje pozicije, ali moguće je da ćemo dobiti i neko potpredsjedničko mjesto. Za Hrvatsku bi bilo dobro da ima resor prometa ili digitalnog tržišta - komentirala je SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan.

Dubravka Šuica i Gabrijela Žalac jučer nam nisu bile dostupne za komentar.