Zaštita europskih vrijednosti trebala bi biti prioritet hrvatskog predsjedanja Europskom unijom

Autor:

10.10.2018.

Jelena Berković / GONG

Panel diskusija na temu 'Uloga predsjedanja Europskom unijom u zaštiti europskih vrijednosti' u Kući Europe, 9.10.2018.

Jučer se u zagrebačkoj Kući Europe održala javna rasprava na temu 'Uloga predsjedanja Europskom unijom u zaštiti europskih vrijednosti', koju su organizirali GONG i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost (CROSOL).

Tijekom rasprave, sudionici su zaključili da bi zaštita europskih vrijednosti trebala biti jedan od temeljnih prioriteta hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

- Možda imamo različite valute, jezike i povijest, ali ono što nas u Europskoj uniji povezuje su naše zajedničke vrijednosti. Upravo one su trenutno napadnute, i to podjednako iznutra i izvana. Zato je potrebno da se zajedničkim snagama odupremo svim izazovima i obranimo naše vrijednosti za buduće generacije - rekao je u svom govoru Timo Pesonen, glavni direktor za komunikacije Europske komisije.

Naime, Hrvatska će na čelo Vijeća EU sjesti 1. siječnja 2020. godine. S obzirom na to da je Brexit utjecao na redoslijed zemalja, Hrvatska će Unijom predsjedati ranije nego što je inicijalno trebala. Zajedno s Rumunjskom i Finskom naći ćemo se tako u ulozi tzv. predsjedavajućeg trija.

- Svjesni smo činjenice da će naše predsjedavanje doći u jednom vrlo izazovnom trenutku u kojem će se promijeniti cjelokupni institucionalni ciklus. U godini koja će prethoditi našem predsjedanju, održat će se izlazak jedne od članica iz Unije, održat će se izbori za novi saziv Europskoga parlamenta, ali će se usvojiti i novi financijski okvir, što će sve uvelike utjecati na prioritete našeg predsjedanja - izjavila je u svom pozdravnom govoru Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

- Vjerujemo da ćemo već krajem iduće godine finalizirati prioritete našeg predsjedanja, što će vama kao predstavnicima civilnog društva dati mogućnost provesti raspravu i dati svoj doprinos - naglasila je državna tajnica u Kući Europe.

Duje Prkut, predstavnik platforme CROSOL, u raspravi je naglasio da su procesi donošenja odluka u Europskoj uniji u velikoj opasnosti zbog naglog rasta popularnosti političara desnog populizma.

- Pred nama su izbori za Europski parlament koji će nesumnjivo promijeniti njegove buduće političke grupacije, a samim time i budući odlučivački proces. Glavni cilj tih populistički skupina je prikazati Europsku uniju kao propali projekt - smatra Prkut.

- Europske vrijednosti nisu prazna priča. Hrvatska bi sada, uoči svog prvog predsjedanja, morala to prepoznati kao svoj maturalni ispit - izjavila je Marina Škrabalo, predstavnica platforme CROSOL.

Platforma je naglasila da bi jedno od glavnih pitanja za iduće predsjedavajuće članice trebalo biti pitanje pozicije Zapadnog Balkana u strategiji upravljanja migracijskom krizom.

Državni dužnosnici su najavljivali da će hrvatski prioriteti za predsjedanje Vijećem EU biti gospodarski rast i zapošljavanje, jačanje unutarnje i vanjske sigurnosti Europske unije, energetska i prometna povezanost te proširenje članstva na naše susjedstvo. Predsjedavajuće države morat će se baviti i realizacijom proračuna ukoliko bude prihvaćen, a što će se sigurno odužiti i do predsjedanja Hrvatske.

Tagovi/Tags: