Zastupnica Petir dobila priznanje zbog zalaganja za pakistanske kršćane

Autor:

18.01.2019.

Zagreb, 14918.
Hotel Westin.
Konferencija o tome kako poboljsati gospodarenje otpadom.
Na fotografiji: Marijana Petir.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Marijana Petir

Osnivač i predsjednik pakistanske Kršćanske demokratske stranke dodijelio je hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir priznanje za njezin rad na zaštiti pakistanskih kršćana, priopćio je ured zastupnice u četvrtak.

- Ova nagrada je doista ugodno iznenađenje. Zahvalna sam gospodinu Yousafu i Kršćanskoj demokratskoj stranci u Pakistanu na ovom vrijednom priznanju - rekla je zastupnica Petir te dodala da je nejna "iskrena želja da Pakistan postane sigurna zemlja za sve svoje stanovnike u kojoj će se živjeti u miru, suživotu i poštovanju, a ne u strahu i nasilju".

Ben-Hur Yousaf stigao je iz Pakistana kako bi posjetio zastupnicu Petir u Europskom parlamentu u Strasbourgu te joj zahvalio na inicijativama koje je učinila kako bi se pokušalo unaprijediti temeljna ljudska prava u Pakistanu te kako bi ju iz prve ruke izvijestio o situaciji na terenu koja je dramatična kada je riječ o kršenju prava vjerskih manjina, a posebice kršćana, stoji u priopćenju.

Osim potrebi ukidanja pakistanskih zakona o blasfemiji, Petir i Yousaf razgovarali su i o ustavnim promjenama koje bi Pakistan trebao provesti kako bi se osigurala politička i građanska prava pakistanskim kršćanima koji u ovome trenutku ne mogu predložiti svoje kandidate na političke funkcije.

Na inicijativu zastupnice je na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta 5. srpnja prošle godine održana i rasprava o kršenju prava žena pripadnica manjinskih religija u Pakistanu. Petir se zauzela i za pakistansku kršćanku Asiu Bibi te u Europskom parlamentu prikupila gotovo dvije stotine potpisa, među kojima 84 zastupnika s kojima je zatražila od pakistanskih vlasti da Asiji Bibi i njezinoj obitelji osiguraju siguran izlazak iz zemlje.

- Život kršćana u Pakistanu nije nimalo lak. Oni svakodnevno žive sa strahom za vlastiti život. Očekujem i inzistiram da EU uvjetuje svoju trgovinsku suradnju s Pakistanom zaštitom prava kršćana i ostalih manjinskih vjerskih zajednica. To je jedino ispravno. Gospodarska korist ne može biti ispred temeljnih ljudskih prava -zaključila je zastupnica Petir, u priopćenju.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version