Zastupnici na prvoj konferenciji za novinare predstavili strategiju za mandat: Picula upozorio 'Još uvijek ne znamo hoćemo li prihvatiti paket Vijeća'

Autor:

  • Tea Trubić

05.07.2019.

PRESS: Europski parlament, Ured za informiranje

Novi hrvatski europarlamentarci svoj su prvi radni tjedan zaključili u Kući Europe, u kojoj su se susreli s predstavnicima medija kako bih ih upoznali s planom rada i prioritetima svog mandata narednih pet godina.

Kao što je Euractiv.hr već objavio sredinom tjedna, zastupnici su obavijestili građane o odborima u kojima će djelovati kao punopravni ili zamjenski članovi, obrazloživši pritom i razloge apliciranja za njih.

- Ovoga puta presudilo je iskustvo. Nakon šest godina punopravnog članstva u Europskoj uniji, ovoga smo puta znali bolje procijeniti u kojim će se odborima najkvalitetnije zastupati interesi hrvatskih građana – izjavili su zastupnici na samome početku konferencije, naglasivši da ih je većina ovoga puta uspješno dobila najvažnije portfelje.

U Odboru za vanjsku politiku i ovoga će puta aktivno sudjelovati najveći broj hrvatskih zastupnika; Dubravka Šuica, Željana Zovko i Tonino Picula. Onaj objektivno najvažniji odbor, onaj u kojem će se odlučivati o proračunu Europske unije, kao punopravni član dobio je Karlo Ressler, a naglasio je da će se tijekom svog prvog mandata u Europskom parlamentu zalagati za što veća sredstva za konkurentnost, inovacije i kohezijsku politiku. Zastupnica Biljana Borzan nastavit će svoj prepoznat angažman u Odboru za jedinstveno tržište i zaštitu potrošača, a kao zamjenska članica radit će u Odboru za zaštitu okoliša i javnog zdravlja.

Dubravka Šuica u ime svih prisutnih kolega odgovorila je na kritiku bivše zastupnice Marijane Petir, koja se na svom službenom Twitter profilu požalila da su europarlamentarci odustali od zastupanja interesa hrvatskih poljoprivrednika.

 

- Nas naprosto nema dovoljno da ravnopravno zastupamo sve interese po odborima, ali to ne znači da hrvatske zastupnike ne zanima poljoprivredna politika. Hrvatska poljoprivreda sigurno neće biti zanemarena zato što nas ta tema jako interesira, pa je planiramo kreirati u suradnji s kolegama iz grupacije koji će biti aktivno uključeni u Odbor za poljoprivredu – odgovorila je Šuica na kritiku.

Zastupnici nisu mogli izbjeći brojna pitanja o konfuziji koja je nastala početkom tjedna na relaciji Bruxelles-Strasbourg, u kojoj se zaobišao sustav spitzenkandidata pri nominiranju čelnika na ključne funkcije EU. Tonino Picula je u ime svoje grupacije S&D-a naglasio da je još uvijek upitno hoće li Europski parlament na glasanju za dva tjedna biti spreman usvojiti paket dogovoren u Bruxellesu, zato što su se njime prevarili birači diljem Unije. Valter Flego, jedini hrvatski zastupnik u preimenovanoj grupaciji Obnovimo Europu izjavio je da je spreman saslušati prijedloge izabranih kandidata i da će njihova grupacija sukladno prezentaciji u posljednjem trenutku donijeti odluku kako će glasati tijekom imenovanja.

Nakon konferencije organizirano je neformalno druženje novih zastupnika i volontera kampanje Europskog parlamenta 'Ovaj put glasam', a onim najaktivnijim volonterima uručene su i zahvalnice za sudjelovanje. Hrvatska se na izborima u svibnju ubrojila među 12 članica s najvećim porastom izlaznosti birača, zahvaljujući neumornom radu volontera u kampanji.

Na okruglom stolu sudjelovalo je sedmero od ukupno dvanaestero hrvatskih zastupnika. Za razliku od Mislava Kolakušića, koji je jedini organizatorima napomenuo da nije zainteresiran za sudjelovanje, zastupnici Ruža Tomašić i Predrag Fred Matić zbog obiteljskih razloga nisu prisustvovali okruglom stolu. Unatoč tome što je zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić svoj dolazak inicijalno potvrdio, danas se nije pojavio zato što je sudjelovao na prosvjedu u Petrinji.